Een op de vijf Nederlanders krijgt te maken met de hersenziekte dementie, waardoor zij zichzelf en hun herinneringen kwijtraken. In 'Herinneringen voor het leven - stop dementie' komen mensen met dementie en hun familieleden aan het woord. Wat is de impact van deze ziekte? 

clock update 29 jun 2022, 22:00

Maar liefst 10.057 nieuwe donateurs hebben zich aangemeld bij Alzheimer Nederland tijdens de live-uitzending van ‘Herinneringen voor het leven’! Ook donateur worden? Klik dan op de knop hieronder.

Meer weten of donateur worden? Klik dan hier 

 

Angelique (54) - Alzheimer

Angelique is al veertig jaar samen Ron en heeft een zoon, pleegdochter en twee kleinzoons. In 2019 kreeg ze de diagnose Alzheimer. Ze weet min of meer al wat haar te wachten staat omdat haar moeder ook Alzheimer had. Het ziekteproces van haar moeder was lang en heftig, wat Angelique angstig maakt voor het verloop van haar ziekte. Ondanks dat haar wereld klein is geworden, probeert ze nog tijd met haar kleinzoons door te brengen. 

 

Wim (60) - Frontotemporale dementie

Het gezin van Wim is een hecht gezin. Des te moeilijker is het voor partner Monique en (klein)kinderen om hun sterke man en speelse vader te zien veranderen doorFrontotemporale Dementie. Er is weinig over van de man die het was. Die de kinderen steevast begroette met ‘Dag lief kind, hoe is het?’ Ook al waren ze maar vijf minuten met de hond weggeweest. Het gezin mist hun vader en Monique haar man. Hij was altijd haar steun en toeverlaat. Inmiddels woont Wim in een zorginstelling. Monique komt regelmatig verdrietig terug van een bezoek aan Wim.

 

Jan (64) - Alzheimer en Vasculaire dementie

De Venrayse Jan kreeg vorig jaar de diagnose Alzheimer en Vasculaire dementie en is snel achteruit gegaan. Praten lukt nog amper, maar Jan begrijpt nog veel. Samen met zijn zoons Jeffrey en Richard deelt hij de passie voor Harley motoren. Ze droomden er altijd van om samen ritten te maken, maar die droom viel in duigen met de diagnose. Richard en Jeffrey richtten een stichting op waarbij ze mensen met dementie en naasten meenemen op de Harley. Hun vader groot op hun rug als logo.

 

Ilse (63) - Alzheimer en Lewy Body dementie

Ilse is een echte carrierevrouw en werkte fulltime als manager / innovator in het MBO. Tot ze thuis kwam te zitten met een burn-out en niet herstelde, in 2020 volgde de diagnose Alzheimer en Lewy Body dementie. Omdat Ilse nog goed kan vertellen, geeft ze in 'Herinneringen voor het leven - stop dementie' een gedetailleerd inkijkje in haar hoofd. Ze vertelt hoe moeilijk ze het vindt dat ze steeds minder zelfstandig kan. Hoe ingrijpend het is als je opeens niet meer zelf naar de supermarkt kan, maar overal hulp bij nodig hebt. 

Zoon Floris is het type aanpakker. Stapt voor het tweede jaar op rij op de fiets om bizarre records te verbreken en daarmee geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. Meer weten over dit initiatief? 

Meer informatie over Floris en zijn recordpogingen

 

Alzheimer Nederland

Door de jaren heen zijn wetenschappers en artsen steeds meer te weten gekomen over dementie. Welke factoren meespelen in het ontwikkelen van dementie bijvoorbeeld, of hoe een ziekte verloopt. Maar er is ook nog veel onbekend.

Onderzoek naar dementie door de jaren heen

In de speciale uitzending 'Herinneringen voor het leven - stop dementie' wordt benadrukt dat er geld nodig is voor meer wetenschappelijk onderzoek. Meer weten of donateur worden? 

Klik dan hier

Actieteams in het land

Onder leiding van Soy Kroon, Eddy Zoëy en Anniko gaan drie actieteams de komende weken het land in voor Alzheimer Nederland. Op verschillende locaties gaan de teams met mensen in gesprek over de waarde van herinneringen. Wat betekenen herinneringen in ons leven? Wat als je ze kwijt zou raken? De teams zetten de dagjesmensen op de foto om mee naar huis te nemen. De foto dient als aandenken van het moment, om stil te staan bij dementie en herinneringen te koesteren.

Veldhuis en Kemper

Het cabaretduo Veldhuis en Kemper brengt speciaal voor deze uitzending het nummer ‘Als ik het niet meer weet’ ten gehore.

Kijk de hele uitzending terug

Deel dit artikel