Op 13 augustus is het Internationale Linkshandigendag. De dag is in 1976 in het leven geroepen om aandacht te vragen voor kleine én grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in deze 'rechtshandige wereld'.

De meeste dieren geven geen voorkeur aan het gebruik van rechter of linker ledematen, wij mensen hebben vaak wél een voorkeur. De meeste mensen zijn rechtshandig en daardoor zijn veel gebruiksvoorwerpen en muziekinstrumenten gemaakt voor rechtshandigen. Als jij linkshandig bent, hoor je bij de kleine 10% van de wereldbevolking die de linkerhand als voorkeur heeft. Tijd om de linkshandigen in het zonnetje te zetten!

Nadelen

Over het algemeen is het in deze wereld nogal vervelend om linkshandig te zijn. Denk maar eens aan schrijven, knippen met een schaar, een blik openen of brood snijden. De schaar, de blikopener en het mes zijn bijvoorbeeld allemaal ontworpen voor rechtshandigen. Daardoor hebben de linkshandigen onder ons het lastig met relatief kleine dingetjes. Gelukkig zijn er tegenwoordig websites die gespecialiseerd zijn in producten voor linkshandigen, wat dacht je bijvoorbeeld van een collegeblok met het spiraal aan de rechterkant?

Yes!

Voordelen

Naast al die ellendige opstakels gedurende de dag, heeft het ook voordelen om linkshandig te zijn! Het is welliswaar niet wetenschappelijk bewezen, maar linkshandigen schijnen slimmer en creatiever te zijn dan rechtshandigen. Ze moeten namelijk van jongs af aan creatief naar oplossingen zoeken voor hun dagelijkse probleempjes als veters strikken en in papier knippen en daar word je behoorlijk inventief door. Daarnaast zijn er een aantal sporten waar linkshandigen in uitblinken: tennis, schermen, waterpolo, boksen en badminton. Dus, als je linkshandig bent en je wilt ergens in uitblinken, dan kun je maar beter snel op één van deze sporten gaan.

Tennis-Gif.gif
Rafael Nadal
Tennis-Gif.gif

Weetjes over linkshandigheid

  1. Mannen zijn vaker linkshandig dan vrouwen
  2. Eskimo's zien iemand die linkshandig is als een tovenaar
  3. Sommige mensen zijn bang voor linkshandigheid, dit heet 'Sinistrofobie'
  4. Linkshandigen leven negen jaar korter. Dat heeft vooral met verkeerssituaties te maken. Als mensen plotseling moeten uitwijken, hebben linkshandigen snel de neiging om naar links te sturen en dat veroorzaakt vaker ongelukken.
  5. Er zijn nog steeds culturen waar linkshandigheid not done is, omdat de linkerhand 'onrein' is.
  6. Linkshandigen denken vaak na over de plek waar ze aan tafel gaan zitten tijdens het eten. Naast een rechtshandige zitten levert namelijk ongemakkelijke elleboogsituaties op.

Wat kun je doen?

Internationale Linkshandigendag bestaat inmiddels al 42 jaar, in Nederland is er een heuse website voor gemaakt. Zij hebben een aantal manieren op een rijtje gezet waarmee je kunt laten zien dat je meeleeft met alle linkshandigen:

  • Ga op de foto met iets in je linkerhand (tenzij je die nodig hebt om de foto te maken) en deel 'm op social media met de hashtags #leftie en #linkshandigendag
  • Maak een linkshandige zone: iedereen die in dit gebied komt moet alles met zijn of haar linkerhand doen (knippen, eten, schrijven, álles!)
  • Geef iedereen op Linkshandigendag met links een hand

Foto in header: Kelly Sikkema

Deel dit artikel