Een wetenschappelijke lesje crisismanagement. Rutte balanceert op een dun koord tussen economie en volksgezondheid. Grote evenementen worden afgelast, men wordt geadviseerd om thuis te werken. Scholen blijven open, terwijl veel andere landen in Europa ze juist sluiten. Het leidt tot scheve gezichten in Nederland.

Hoe voorkomt een overheid onzekerheid en irritatie onder burgers? Paul ‘t Hart, hoogleraar bestuurskunde en gespecialiseerd in crisismanagement heeft advies.

Economische virus: de crash in perspectief

De beurzen kregen een optater van jewelste. Corona, oliefitties en een inreisverbod zorgden voor grotere dalingen dan ten tijde van 9/11. Wat betekent deze paniek op de beurzen voor de reële economie?

En wezenlijker: hoe gaan we sterker uit deze crisis komen? Want we zitten nu misschien in de modder, er gloort hoop aan de horizon, betoogt Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten.

Meer ongelijkheid maakt minder gelukkig

Wat is de impact van ongelijkheid op de samenleving, en welke rol speelt ze in de economie? Dat onderzocht jonge doctor Bjorn Lous. Inkomensongelijkheid zorgt voor minder gelukkige burgers, die elkaar minder vertrouwen.

Ook het vertrouwen van de hogere inkomensklasse is opvallend laag, concludeert hij in zijn proefschrift. In dr Kelder en Co licht hij zijn bevindingen toe.

NB: De uitzending is ivm het coronavirus tot nader order zonder publiek. Geïnteresseerden kunnen via NPO Radio 1 live meekijken.

Zaterdag 14 maart, VondelCS, 13.00 – 14.00 uur NPO Radio 1

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Arnoud Boot, Prof. dr. Paul ‘t Hart, dr. Bjorn Lous

dr Kelder en Co

Deel dit artikel