In de persconferentie van afgelopen dinsdag lag een hoopvolle boodschap besloten. Begin 2021 kunnen de eerste mouwen opgestroopt waarna het heilige vaccin in de arm verdwijnt. Einde lockdown, einde afstand, knuffelen op een bruiloft, alles wordt dan weer mogelijk.

Duurt deze ellende werkelijk nog maar zes maanden of schetst minister De Jonge een fata morgana? Is de moderne technologie onze enige hoop of kunnen we ook nog veel met middelen en vaccins die al jaren op de plank liggen? 

Oprukkende staat? Nee, juist meer neo-liberalisme!

Als de pandemie iets duidelijk maakt is het dat we gretig leunen op de staat. Nood breekt liberale wetten en dus horen we al een half jaar dat de overheid terug is van weggeweest. Exit neoliberalisme, hallo socialisme? Die veelgehoorde diagnose noemt hoogleraar politieke filosofie en economische ethiek Rutger Claassen misleidend. De overheidssteun versterkt het neoliberalisme juist, betoogt hij in dr Kelder en Co. Blijkbaar heeft de vorige financiële crisis ons minder geleerd dan gedacht. Claassen pleit voor een andere economische respons op de coronacrisis. 

Maakbaarheid: een moderne, sociale verbeelding

De samenleving is maakbaar. Althans, dat is al twee eeuwen het denkbeeld van bestuurders in Westerse samenlevingen. Dr. Robert van Putten ontleedt in zijn proefschrift het maakbaarheidsdenken als bestuursfilosofie en beschouwt de problemen die het met zich meebrengt. Maar kunnen wij, kinderen van de moderniteit, onze beheerszucht en controledrang wel loslaten? Van Putten presenteert een alternatief en verdedigt zijn conclusies in dr Kelder en Co.

Dit en meer, zaterdag 5 september 2020 in dr Kelder en Co met Jort Kelder, 13.00 – 14.00 uur NPO Radio 1.

dr Kelder en Co

Deel dit artikel