Er zijn veel boeken geschreven over voetballegende Johan Cruijff. De man die met de bal zo begaafd was, wordt ook geroemd om zijn taalgebruik.

Er wordt hem veel filosofische waarde toegedicht. Maar is dat wel terecht of zijn het de fans die de voetballer tot filosoof verheffen? Jort Kelder gaat in gesprek met emeritus professor Rob Siekmann, die een wetenschappelijk boek schreef over de voetballer en zijn uitspraken. 

Luister hier de aflevering van dr Kelder en co van 25 juli 2020 terug

Wiskundeangst

Paniek bij het optelsommen, nachtmerries over breuken. Waar de één zielsgelukkig wordt van rekenen, breekt het angstzweet uit bij de ander. En dat laatste heeft een naam: wiskundeangst. Jonge doctor Eva Schmitz onderzocht hoe mensen angst ervaren als ze aan wiskunde denken, en hoe dat het oplossen van sommen in de weg zit.

Een tekort aan insecten leidt tot plagen

Als je heel erg goed je best doet kun je het hysterische nieuws over de eikenprocessierups negeren. Daar waar het insectenleven in Nederland achteruit holt, gaat het uitstekend met deze rups met zijn jeukende haartjes. Er is een groot verband tussen het afnemen van de biodiversiteit en het ontstaan van insectenplagen. De mensch heeft het evenwicht danig verstoord. Dr. Jetske de Boer pleit tegen een aangeharkt Nederland en vóór een rommelige natuur. 

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Em. prof. dr. Rob Siekmann, dr. Eva Schmitz, dr. Jetske de Boer

dr Kelder en Co hoor je iedere zaterdag 13.00 - 14.00 uur op NPO Radio 1.

Deel dit artikel