dr Kelder en Co is een actualiteiten programma op NPO Radio 1. Het is het wekelijkse uurtje radiotherapie tegen hypes en hysterie. Presentator Jort Kelder bespreek met verschillende gasten de actualiteit. Deze keer gaat het over het politieke systeem in Nederland, voetproblemen bij diabetespatiënten en het lijdensverhaal van Christus.

Radeloze Rutte

Het leek even of een decennium Rutte bruut werd afgebroken door een gefotografeerde aantekening. Tot drie uur ‘s nachts had Rutte nodig om zijn gesproken onwaarheid recht te zetten. Maar kan hij door? Bijna 2 miljoen kiezers maakten het vakje bij Ruttes naam rood. Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans spreekt met dr Kelder over de actuele kwesties en de rotte plekken in ons politieke systeem.

De scalpel tegen voeten zonder gevoel

Gevoelsverlies in de voeten dat leidt tot groter leed, dat is een veelvoorkomende klacht bij diabetespatiënten. Jonge doctor, Willem Rinkel, vond uit hoe de beknelde zenuw die dit veroorzaakt geopereerd kan worden. De ingreep heeft een remmend effect op de zenuwschade en een positieve impact op de kwaliteit van leven van diabetespatiënten.

Passies worden haatpreken

Al eeuwenlang wordt het lijdensverhaal van Christus vlak voor Pasen vertolkt. Het is een verhaal van diepe emotie en verbinding. Religiewetenschapper dr. Ernst van den Hemel onderzocht de impact van deze traditie. En deze is lang niet zo verbindend als wordt gedacht door de bezoekers van de Matthäus Passion en de Passion.

dr Kelder en Co, zaterdag 3 april tussen 13.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Wim Voermans, Willem Rinkel en Ernst van den Hemel

Meer luisteren van dr Kelder en Co 

Deel dit artikel