dr Kelder en Co is een actualiteiten programma op NPO Radio 1. Elke zaterdagmiddag bespreekt presentator Jort Kelder hypes en hysterie. Dit keer wordt er gesproken over stille en veilige auto's, heldere doelen voor mensen met ernstige psychische aandoeningen en de macht van de ambtenaar.

De macht van de ambtenaar

Tegenmacht, dualisme en bestuurscultuur. Het zijn de politieke hypewoorden van deze week. Tijd voor een goed gesprek over tegenmacht en over de functie van de hoge ambtenaren in Den Haag. Zijn die slechts uitvoerend, zoals je zou verwachten of opereren ze steeds meer politiek met als doel de minister uit de wind te houden? De zeergeleerde Eva Wolf pleit voor meer kwetsbaarheid van politici: laat je onzekerheid zien en zie conflict als iets positiefs. 

Luister 'De macht van de ambtenaar' terug

Helder levensdoel belangrijker dan wissewasjes

Mensen met ernstige psychische aandoeningen, zoals schizofrenie of zware depressies, die weer mee willen doen in de maatschappij hebben vaak hulp nodig bij het stellen van heldere doelen. Volgens jonge doctor Sarita Sanches, die afgelopen woensdag cum laude promoveerde aan de Tilburg University, moeten mensen die in psychische nood verkeren doelen hebben als ‘ik wil betaald werk’ of ‘ik wil meer sociale contacten’. Hulp bij de dagelijkse beslommeringen is niet voldoende.

Terugluisteren

Stille en veilige auto’s

Wat is de toekomst van de automobiel? Met professor Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven laten we het ronkende romantische auto verleden achter ons en kijken we naar de toekomst van de auto. Autonoom? Wie weet, maar in ieder geval elektrisch. Kunnen onze Europese merken standhouden in deze transitie waarin Amerika en Azië al veel verder zijn?

Terugluisteren: Wat is de toekomst van de automobiel?

dr Kelder en Co, uitzending van zaterdag 10 april 2021, NPO Radio 1

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: dr. Eva Wolf, dr. Sarita Sanches en prof. dr. Maarten Steinbuch

Meer luisteren van dr Kelder en Co

Deel dit artikel