Op zaterdagmiddagen is het tijd voor het actualiteiten programma dr Kelder en Co op NPO Radio 1. Deze keer praat presentator Jort Kelder met onder anderen dr. Peter Hein van Mulligen, dr. Karen Heij en dr. Joel Anderson. De volgende onderwerpen worden besproken.

Spookt de economische groei?

Kloven groeien, net als de economie, terwijl het inkomen achterblijft en de gewone man niet profiteert. Het is een veelgehoord argument dat de inkomensontwikkeling de economische groei niet bijhoudt. Dat er sprake is van fantoom groei: enkel voor de rijken en slechts op papier.

Met de koning van de cijfers, dr. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor Statistiek, voert dr Kelder voert een koel en feitelijk gesprek. Zijn we er de afgelopen veertig jaar nou op vooruit gegaan of niet?

Terugluisteren: Spookt de economische groei?

Eindtoets: race naar de beste

De centrale eindtoets in het basisonderwijs (het was deze week weer zweten voor groep 8) is geen maatstaf voor de kennis en kunde van een kind, maar een selectie race. Jonge doctor Karen Heij promoveerde op de eindtoets en concludeert: we zijn te obsessief bezig met het selecteren van de beste en kijken te weinig naar het lerende kind.

Daarom gaat ook standaard (en al sinds de jaren 60) 20 procent naar het VWO, 30 procent naar de HAVO en 50 procent naar het VMBO. Gewoon omdat dat is wat de arbeidsmarkt nodig heeft.

Terugluisteren: de centrale eindtoets in het basisonderwijs

Lijden aan uitstel

De belasting aangifte die je maar voor je uit schuift, dat vervelende klusje waar je maar niet aan begint, of die ingewikkelde klus op het werk. Allemaal zaken om uit te stellen. Dit uitstelgedrag is een stuk meer dan een irritante gewoonte. Het is een wetenschappelijk studieobject onder de naam procrastinatie.

In deze tijd waarin er elk moment van de dag verleidingen zijn om niet te doen wat je eigenlijk moet doen, is het steeds makkelijker om in te gaan op de geboden verleiding. Filosoof dr. Joel Anderson is te gast in dr. Kelder & Co, hij organiseert de 12e ‘Procrastination Biënnale’ in Utrecht die - hoe toepasselijk - uitgesteld is.

Terugluisteren: Lijden aan uitstel

dr Kelder en Co, uitzending van zaterdag 24 april om 13.00 uur op NPO Radio 1

Deel dit artikel