Als het corona vaccin er straks is, mag je dan een prik weigeren? En als je dat doet, mag dan voor jou het openbare leven op slot? Als de bioscoop, het café en de openbare ruimte alleen toegankelijk zijn als je gevaccineerd bent, is er eigenlijk toch een verplichting om het vaccin in te laten spuiten. Roland Pierik is rechtsfilosoof en gaat met Rosanne Hertzberger het debat aan over deze indirecte plicht.

Verplicht vaccineren: een premature discussie

Verder in dr Kelder en Co van zaterdag 21 november 2020:

Ongelijke monniken, ongelijke kappen

Paracetamol wordt niet vergoed, kraamzorg wel. Fysiotherapie voor coronapatiënten wel, voor de buurvrouw met een verstuikte enkel niet. Er worden verschillende criteria gebruikt om te bepalen welke zorg in het basispakket belandt. Jonge doctor Tineke Kleinhout-Vliek promoveerde op het criterium noodzakelijkheid. Of bepaalde zorg noodzakelijk is erg afhankelijk van omstandigheden. Dat voelt als meten met meerdere maten, maar is wel degelijk goed te verantwoorden, concludeert ze.

Het basispakket: wanneer is zorg noodzakelijk?

Vrouwen en de jacht

Mannen jagen en vrouwen verzamelen. Ook dit stereotype uit de oertijd kunnen we naar het rijk der fabelen verwijzen. Vorige week publiceerde het tijdschrift Science onderzoek waaruit blijkt dat de heroïsche jacht niet alleen is voorbehouden aan mannen. Antropoloog Gosewijn van Beek deed in de jaren zeventig al onderzoek naar de rolverdeling bij inheemse volkeren. Een goed gesprek over gender in prehistorische tijden.

De jagende vrouw

dr Kelder en Co, zaterdag 21 november, 13.00 – 14.00 uur, NPO Radio 1
Presentatie: Rosanne Hertzberger
Gasten: dr. Roland Pierik, dr. Tineke Vliek, dr. Gosewijn van Beek

dr Kelder en Co

Deel dit artikel