Ons belastingstelsel, het is enorm complex, niet transparant, niet altijd doelmatig, soms zelfs ronduit oneerlijk en zeker niet altijd ingericht op de problemen anno 2020. Een groep vooraanstaande internationale wetenschappers publiceert deze week een boek met aanbevelingen voor een nieuw stelsel: rekeningrijden invoeren, hypoyheekrente uitfaseren en de pretbox op de schop.

Dr Kelder duikt in zijn favoriete onderwerp: hoe organiseren we het kasboekje van de staat?

Verder in de uitzending van zaterdag 14 december 2019:

Apologie: zijn wij zo rebels als onze geschiedenis doet vermoeden?

Best een pittig briefje. Op 13 december 1580 presenteerde Willem van Oranje de Apologie aan de senaat: een brief van waarin hij reageert op de ban die de Spaanse koning over hem heeft uitgeroepen. De Vader des vaderlands haalt de Spaanse vorst door het slijk en roept op tot opstand.

De Apologie is een van de geboortedocumenten van onze staat. De drang naar opstand en vrijheid die erin beschreven staan, is een onderdeel van onze identiteit. Maar zijn wij wel zo rebels? Dr. Geerten Waling eert de verjaardag van de Apologie.

Tekenen zet aan tot denken

Wat doe je als je al jarenlang je leerlingen in de geschiedenisles laat tekenen en merkt dat ze hierdoor de stof veel beter onthouden en begrijpen? De jonge doctor van deze week, ging op zoek naar wetenschappelijk bewijs van haar eigen lesmethode en toen ze dat niet vond, besloot ze dat het tijd werd om het zelf te bewijzen.

Ga je echt beter leren als je docent je vraagt over de lesstof te tekenen? Dr. Tessa de Leur vertelt over haar proefschrift.

dr Kelder en Co

Zaterdag 14 december 2019 om 13.00 – 14.00 uur, NPO Radio 1

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Bas Jacobs, dr. Tessa de Leur, dr. Geerten Waling

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Deel dit artikel