We zijn een braaf volk. Een keurige, volwassen democratie die zich prima kan vinden in deze intelligente lockdown rondom het coronavirus. Maar voor hoe lang nog? Wanneer wordt onze economie, onze drang de lente te vieren en onze hunkering naar gezelschap belangrijker dan het redden van levens?

Met evolutionair psycholoog professor Mark van Vugt hebben we het over wat infectieziekten doen met samenlevingen. 

Italië: struikelen over solidariteit

Het is misschien een beetje dom, op je financiële strepen gaan staan in tijden van grote crisis. Klakkeloos meehobbelen met de noodkreet van de zuidelijke Eurolanden is misschien ook niet heel intelligent. Is er een Gouden Midden? Hoe help je vrienden door moeilijke tijden en voorkom je tegelijkertijd een transferunie waarbij wij gaan betalen voor de schulden van Italië, een land vol zwartwerkers en belasting-wanbetalers?

Goed nieuws is geen nieuws (ook niet als het over geld gaat)

Jonge doctor Alyt Damstra is voor haar proefschrift in de berichtgeving over onze economie gedoken. Wat blijkt? Dat kan heel wat positiever. Economisch nieuws is namelijk vaak negatiever dan de werkelijkheid. Dat vormt een probleem voor onze beeldvorming en ons economisch beleid. 

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Harald Benink, dr. Alyt Damstra, prof. dr. Mark van Vugt

dr Kelder en Co, zaterdag 4 april, Vondel CS, 13.00 – 14.00 uur, NPO Radio 1

dr Kelder en Co

__
Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Deel dit artikel