Dr Kelder en Co is een wekelijks actualiteiten programma op NPO Radio 1. Presentator Jort Kelder bespreekt de actualiteiten met deskundigen. Deze keer gaat het over banken en verdachte transacties, rebellen die het goed regelen en psychedelica tegen depressie.

De bank: ook voor al uw opsporing

ABN kreeg een boete van maar liefst 480 miljoen euro omdat de controles op witwassen en terrorismefinanciering niet op orde waren. Reden voor dr Kelder om het eens over de poortwachtersfunctie van de banken te hebben. Is het wel eerlijk dat de banken verantwoordelijke worden gehouden voor de opsporing?

In Nederland zijn inmiddels meer mensen bezig met het controleren van mogelijk verdachte transacties dan er agenten op straat rondlopen. Esmé Bosma, promovendus aan de UvA, doet onderzoek naar de poortwachtersfunctie van banken en verschaft inzicht.

Rebellen die het goed regelen


Dr. Niels Terpstra ging voor zijn promotie naar Afghanistan en Sri Lanka. Hij onderzocht hoe de rebellen daar de hearts and minds van de lokale bevolking wilde winnen en daadwerkelijk een bestuur op weten te zetten. Hoe organiseerden de Taliban en Tamil Tijgers het dagelijks bestuur in de provincies waar ze de baas waren?

Trippen tegen depressie

Psychedelica die je van je depressie of PTSS af helpen. Het wordt aangeboden, maar wat is de wetenschap achter deze hallucinerende manier van geneeskunde. dr. Michiel van Elk onderzoekt wat er in de hersenen gebeurt wanneer mensen psychedelica gebruiken. 

dr Kelder en Co, zaterdag 1 mei 2021 om 13.00 uur op NPO Radio 1.

Deel dit artikel