dr Kelder en Co is een radioprogramma met Jort Kelder. Het is het wekelijks uurtje radiotherapie tegen hypes en hysterie. Actualiteiten worden bespreken met verschillende gasten. Dit keer komen de volgende onderwerpen aan bod: met een zwabber versus het virus, Complexe Prefrontale Cortex en Operatie Nieuw Nederland.

Met een zwabber versus een virus

Voor code zwart wordt weer enorm gevreesd. Om de zorg en vooral de ruimte op de IC niet te overbelasten zitten we in een lockdown. De maatregelen zijn er vooral om de besmettingen te voorkomen. Maar wat kan er gedaan worden om de zorg capaciteit te vergroten. Te gast is dr. Erik-Jan Vlieger.

Terugluisteren

Complexe Prefrontale Cortex

Jonge Doctor Sybren de Kloet (VU) deed onderzoek naar het gebied in de hersenen dat betrokken is bij impulsbeheersing, het meest kwetsbaar is bij veroudering en als laatst ontwikkeld is. Sybren legt uit hoe dit dit gebied van de hersenen, dat ook in verband wordt gebracht met pubergedrag, communiceert met andere hersengebieden en wat er in het hoofd van Sven Kramer omgaat als hij bij de start wacht op het startschot.

Terugluisteren

Operatie Nieuw Nederland

De uitdagingen waar Nederland voor staat zijn zo groot dat we ze groots en holistisch moeten aanpakken. Hoogleraar Landschapsarchitectuur Adriaan Geuze voorziet dat voedselvoorziening, het behouden van voldoende groen, ruimte voor ontspanning botst met de bouw van 1 miljoen woningen en meer dan 5000 windturbines.

Dit gaat zeker niet lukken zonder het landschap geweld aan te doen. Geuze pleit voor een grote operatie gebaseerd op de Nederlandse traditie.

Terugluisteren

dr Kelder en Co, uitzending van zaterdag 17 april 2021 op NPO Radio 1. 

Deel dit artikel