Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen.

Mediteren: onbewezen onzin

Ook op zoek naar innerlijke rust en vrede met jezelf? Een cursus mediteren zou helpen. Naast in- en uitademen leer je je hoofd te legen, liefst in kleermakerszit. Volgens dr. Rosanne Hertzberger is de heilzame werking echter nooit wetenschappelijk aangetoond. Waarom mediteren toch gaandeweg volkshobby nummer 1 lijkt te worden? Als er iéts wetenschappelijk onderbouwd is, is het wel de genezende kracht van suggestie.

Luister terug

Whatsapp veroorzaakt geen taalverloedering

Het liefst zou hij een ganzenveer gebruiken, maar nog altijd schrijft dr Kelder zijn berichten netjes met pen en papier. In tegenstelling tot de jeugd die Whatsapp tot beste vriend verkozen heeft. Daardoor is mijn zuster tegenwoordig me zus en maakt de emoticon het overbodig je fatsoenlijk in woorden uit te drukken. Volgens jonge doctor Lieke Verheijen zou appen de schrijfvaardigheid en spelling juist stimuleert – in dr Kelder en Co legt ze uit hoe het zit.

Luister terug: taalverloedering

Al jaren geen fatsoenlijk loonsverhoging

Zet de marginale lastenverlichting die we op het loonstrookje zien zoden aan de dijk? Loonmatiging is al decennia het devies in polderland: we houden de stijging van de lonen beperkt om te zorgen dat er voldoende werkgelegenheid is. Contraproductieve economische politiek, betoogt emeritus professor Alfred Kleinknecht al jaren. Want hoger loon zorgt voor meer technologische investeringen en dus voor een hoogwaardiger economie.

Luister terug: al jaren geen fatsoenlijke loonsverhoging

Met: dr. Rosanne Hertzberger, dr prof. dr. Alfred Kleinknecht, dr. Lieke Verheijen

dr Kelder en Co hoor je iedere zaterdag van 13.00 - 14.00 uur op NPO Radio 1. 

Meer dr Kelder en Co

Deel dit artikel