Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen.

Per jaar overlijden er in de VS en de EU alleen al zo’n honderdvijftigduizend mensen aan een zorginfectie: een besmetting met een bacterie die via een medisch hulpmiddel in je lijf terecht komt. Dat kan anders, dacht dr. Jasper de Weerd. Met nanotechnologie – technologie op piepkleine schaal - ontwikkelde hij een beschermlaagje dat deze hulpmiddelen beschermt tegen meeliftende bacteriën. Wat ontdekte hij precies en hoe stamp je als wetenschapper een succesvol biotechnologisch bedrijf uit de grond?

Wat doet vriendschap met je brein?

Vrienschappen en het gevoel ergens bij te horen zijn essentieel voor een mens. De ontwikkeling van ‘de sociale hersenen’ die hiervoor nodig zijn begint al vroeg: tijdens de adeloscentie. Jonge doctor Elisabeth Schreuders onderzocht wat er in onze hersenen gebeurt en ontdekte dat de soort vriendschappen die je hebt tijdens je adolescentie van invloed zijn op de relaties in je latere leven. 

Randstad versus de rest

De arrogante en pedante Randstad denkt alleen maar aan zichzelf. De provincie of periferie telt eigenlijk niet mee. Goed om er aardgas en andere economische vruchten, weg te halen, maar verder kunnen de buitengebieden op weinig steun, begrip en liefde rekenen. Wetenschappelijk onderzoek naar deze kloof laat zien dat dit achtergestelde gevoel politieke gevolgen heeft. Hoe een klein land verdeeld kan zijn en wat dat betekent.

Gasten: Prof. dr. Sarah de Lange, dr. Elisabeth Schreuders, dr. Jasper van Weerd

dr Kelder en Co hoor je iedere zaterdag van 13.00 - 14.00 uur op NPO Radio 1. 

Deel dit artikel