Een jaar na de opkomst van de #MeToo-beweging denkt bijna 60 procent van de vrouwen dat het iets heeft opgeleverd. Vooral omdat er nu aandacht is voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Mannen daarentegen zijn wat negatiever: vier op de tien denken dat we er iets mee zijn opgeschoten, blijkt uit een peiling van EenVandaag onder ruim 21.000 mensen.

'#MeToo-moe'

Voor veel mensen gaat de #MeToo-discussie te lang door. De discussie blijft te veel hangen in 'blaming en shaming', zegt een ondervraagde. 69 procent zegt '#MeToo-moe' te zijn. "Het begon positief, maar begint nu voor mij negatief te worden. Het lijkt door te slaan van bespreekbaar maken naar een soort heksenjacht waarvan ik me soms afvraag of er nog wel iets van waar is", zegt een ondervraagde. Op de vraag wie iets moet doen om een blijvende verandering teweeg te brengen, ziet ruim de helft (54 procent) daar geen rol in voor de overheid, een derde (34 procent) wel. Er wordt dan gedacht aan bijvoorbeeld een verplichte gedragscode voor bedrijven of een voorlichtingscampagne.

Op de werkvloer

Er is op de werkvloer het afgelopen jaar weinig gesproken over waar grenzen in het contact tussen collega's. 77 procent van de werknemers zegt dat dit niet is besproken. Van de vrouwen zegt 53 procent dat mannen zich niet bewuster zijn van hun gedrag, naar aanleiding van de #MeToo-discussie. Een mannelijke deelnemer aan het opiniepanel van EenVandaag is wel bewuster van zijn gedrag op de werkvloer. "Ik geef geen complimentjes meer, ik ben strenger geworden, afstandelijker naar collega's en voer minder persoonlijke gesprekken met collega's", laat hij weten.

Meer cijfers & hoe nu verder?

Deel dit artikel