Op dinsdag 29 mei presenteert Caroline Tensen voor de tweede keer de liveshow Nederland staat op tegen kanker vanaf het Waagplein in Alkmaar. In het programma wordt ook het startschot gegeven voor een hardloopevenement waar mensen in actie komen voor een dierbare. Actrice en presentatrice Marlijn Weerdenburg voert de run aan en rent samen met én voor haar vader. De opbrengst van de avond komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding.

Eigen verhaal, zelfde doel

Er zijn optredens van Caro Emerald, Gerard Joling, Maan en Romy Monteiro en reportages van onderzoekers. Patiënten delen hun emotionele verhaal. Bekende Nederlanders doen mee aan de sponsorrun, zoals René Froger, Danny Froger, Ruud Feltkamp en Koert-Jan de Bruijn, maar ook onbekende Nederlanders komen in actie. Ieder met zijn eigen verhaal, maar allemaal met hetzelfde doel: geld ophalen voor kankeronderzoek.

Nederland staat op tegen kanker

Levende standbeelden

Drie bekende Nederlanders transformeren voor KWF Kankerbestrijding in levende standbeelden van drie grootheden uit de vaderlandse geschiedenis. Voetballer Arjen Robben, presentatrice Anita Witzier en journalist Peter R. de Vries roepen op deze manier mensen op om donateur te worden.

Arjen Robben transformeert tot volksheld Johan Cruyff, die twee jaar geleden overleed aan longkanker. Robben: “Ook in mijn directe omgeving zijn verschillende mensen getroffen door deze vreselijke ziekte. Daarmee komt het dichtbij. Ik ben blij dat ik op deze manier nu iets kan betekenen voor KWF Kankerbestrijding. Als zoveel mogelijk mensen donateur worden, dan kunnen we een doorbraak in kankeronderzoek mogelijk maken.”

Peter R. de Vries transformeert naar Antoni van Leeuwenhoek, de ontdekker van de microscoop. De Vries: “Ik beschouw het als een eervolle rol; hij is een van de grootste Nederlanders ooit. Als je even in zijn schoenen mag staan, is dat heel bijzonder.”

Anita Witzier kruipt in de huid van Koningin Wilhelmina. Zij richtte in 1949 KWF Kankerbestrijding op met het ‘Nationaal Geschenk’ van 2 miljoen gulden, dat zij voor haar Gouden Regeringsjubileum ontving. Sindsdien is de overlevingskans van 25% gestegen naar 64%. 

blockquote
Koningin Wilhelmina heeft in ons land een geweldig startschot gegeven om kankeronderzoek mogelijk te maken en blijvend op de kaart te zetten.
Anita Witzier

"Ik ben benieuwd hoe het is om levend standbeeld te zijn: 1,5 uur stilstaan op een plein met duizenden mensen, dat kan nog best wel eens lastig worden daar in Alkmaar," aldus Anita. 

Nederland staat op tegen kanker dinsdagavond 29 mei 2018 om 21.25 uur live op NPO1

Deel dit artikel