Vandaag, 18 juli, vieren we Nelson Mandela Dag! We vieren op deze dag niet alleen de geboortedag van Nelson Mandela, ook worden we door de officiële Nelson Mandela Stichting wereldwijd opgeroepen om ons 67 minuten in te spannen voor de wereldvrede.

67 minuten

Het klinkt als een gek tijdsbestek: 67 minuten. Waarom worden we opgeroepen om ons zo specifiek een uur en 7 minuten in te spannen voor de wereldvrede? Daar zit een logische, mooie reden achter: Nelson Mandela heeft zich 67 jaar lang op allerlei manieren ingezet voor de wereldvrede, zowel als advocaat als in de tijd dat hij als politiek gevangene bijna 30 jaar lang vastzat. In 2010 is Nelson Mandela Dag officieel uitgeroepen door de Verenigde Naties, maar het oorspronkelijke idee bestaat al langer. Tijdens de oprichting van organisatie 46664 (<-- het gevangenisnummer van Nelson Mandela) op 18 juli 2002, werd aan de mensen een donatie gevraagd: een beetje van hun tijd.

In een notendop

Waarschijnlijk weet iedereen wie Nelson Mandela was en wat hij voor de wereld heeft gedaan. Om het geheugen even op te frissen en om nóg beter stil te staan bij de geboortedag van deze wereldverbeteraar, hier een aantal belangrijke zaken op een rijtje:

  1. Mandela's officiële naam is Rolihlahla. Nelson is een bijnaam geworden en deze is altijd blijven bestaan
  2. Toen Mandela in een township (een soort krottenwijk voor zwarten) kwam te wonen waar het leven erg slecht was, sloot hij zich aan bij het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en hij werd de leider
  3. Hij heeft bijna 30 jaar in de gevangenis gezeten omdat hij zich inzette tegen apartheid
  4. Toen hij vrij kwam gaf hij een toespraak. Hierin vertelde hij dat hij na al die jaren niet van mening was veranderd en altijd tegen apartheid zal strijden
  5. In 1994 werd hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika
Deel dit artikel