De genomineerden voor de Nederlandse Innovatieprijs 2019 zijn bekend: D2D Water Solutions B.V., Hanskamp AgroTech B.V. en VDL Groep B.V.! Op 26 juni wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het programma ‘De wereld van morgen’ met Harm Edens op NPO1.

clock update

De winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs 2019 is inmiddels bekend: familiebedrijf VFL heeft de prijs tijdens de televisie-uitzending De Wereld van Morgen in ontvangst genomen.

Deze prijs erkent de betrokkenheid en innovativiteit van een Nederlands bedrijf. Deze prijs hoort bij een van de grootste onderzoeken naar innovatie, uitgevoerd door de Nederlandse Monitor. Deze monitor, uitgevoerd door het Amsterdam Centre for Business Innovation, onderzoekt jaarlijks hoe innovatief Nederlandse bedrijven zijn en hoe zij omgaan met actuele thema’s als de Brexit en de energietransitie.

In het programma wordt niet alleen een de prijs uitgereikt, maar worden ook alle nieuwe ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van innovatie en technologie weergeven. Aan de vooravond van de vierde Industriële Revolutie zoomt De Wereld van Morgen in op ontwikkelingen en innovaties die de wereld beter maken. Dag in dag uit houden wetenschappers, bedrijven en organisaties zich bezig met technologieën die de meest uiteenlopende problemen oplossen. Van de ontwikkeling van de zelfrijdende auto tot de inzet van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg. En hoe lossen we het klimaatprobleem op? Televisieprogramma De Wereld van Morgen toont spraakmakende innovaties die niet eens zo heel lang meer op zich laten wachten.

De genomineerden:

D2DWater Solutions B.V.

Het bedrijf heeft een systeem - de Drop2Drink unit - ontwikkeld waarmee regenwater gezuiverd kan worden tot drinkwater. Hierdoor kan gegarandeerd decentrale waterzuivering plaatsvinden. Dit jaar zijn de eerste exemplaren van de oplossing geplaatst. Het bedrijf zit nu in de transitie van de pilot- naar de opschaalfase.

Hanskamp AgroTech B.V.

Hanskamp AgroTech B.V. levert technische oplossingen voor de melkveehouderij en in het bijzonder op het gebied van voeren. Een nieuwe oplossing van het bedrijf uit Doetinchem is het koeientoilet (CowToilet). Deze installatie voorkomt dat ammoniak ontstaat doordat mest en urine van koeien gescheiden blijven van elkaar. Hiervoor heeft de ontwikkeling- en verkooponderneming een systeem ontwikkeld wat op gezette momenten een koe uitnodigt om te gaan urineren. Circa 70% van de totale urine van de koe kan met de oplossing worden opgevangen. Het koeientoilet wordt naar verwachting in 2020 geïntroduceerd in de markt

VDL Groep B.V.

VDL Groep begon als een bedrijf in de metaalbewerking. Vanuit de filosofie als familiebedrijf is er aanzienlijke aandacht voor zowel continuïteit op de langere termijn alsmede het behouden en bevorderen van de Nederlandse werkgelegenheid. Hierbij wordt aanzienlijk geïnvesteerd in de thema’s elektrificatie, connectiviteit, autonoom rijden en mobility as a service (ECAS). Een voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van een automatisch geleid voertuig (AGV) waarmee onbemand zwaar vervoer mogelijk wordt gemaakt in een bemande omgeving.  Bij menig bedrijf binnen de VDL Groep verschuift het accent van maken naar meedenken en ontwikkelen. Hierbij wordt in het bijzonder gekeken naar het bedenken van nieuwe oplossingen voor klanten in technologisch veeleisende markten en industrieën. VDL werkt ook meer samen met start ups, scale ups en andere externe partijen. Zo was de elektrisch aangedreven bus het resultaat van een interne startup.

Deel dit artikel