Het beleid van veel universiteiten is vooral gericht op onderzoek, terwijl het toch opleidingsinstituten zijn. Hoe kan het dat het geven van onderwijs weinig aanzien heeft in de universitaire wereld en dat alle ogen gericht zijn op onderzoek en publicatie?

Ad Verbrugge analyseert de financiering van onze universiteiten bij de beantwoording van deze onderzoeksvraag. Is de academische wereld helemaal doorgedraaid?

Op universiteiten heeft onderwijs te weinig status

Wetenschapper op de sofa

Het wetenschappelijke leven gaat niet over rozen: hoge publicatiedruk, hiërarchische cultuur en enorme concurrentie. Hoe houd je je staande in deze wereld en hoe zorg je dat het leuk blijft? Psychiater Joeri Tijdink hoorde het relaas van wetenschappers aan en publiceerde een overlevingsgids voor onderzoekers.

Wetenschapper op de sofa

Vreet vis, vermijd zoet

Geluk zit in kleine dingen – zo kan uw presentator gelukkig worden van een goed glas witte bourgogne. Maar wat zegt de wetenschap: kun je jezelf daadwerkelijk gelukkig eten? Is een depressie met de juiste voeding te voorkomen? Dat onderzocht jonge doctor Liset Elstgeest. Een chardonnay-dieet zit er niet in (helaas), maar vis doet wonderen.

Dit voedsel helpt bij het voorkomen van een depressie

Dit en meer in de uitzending van dr Kelder en Co van zaterdag 13 juli 2019. 

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: dr. Joeri Tijdink, dr. Liset Elsgeest, dr. Ad Verbrugge

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

dr Kelder en Co

Deel dit artikel