Twee jaar werden ze uitgesteld door de coronapandemie, maar nu gaat het echt gebeuren: de Invictus Games 2022. In 'Helden van de Invictus Games' portretteert oud-atleet en presentator Gregory Sedoc vijf Nederlandse (oud-)militairen die, terwijl ze hun land dienden, fysiek of mentaal zwaargewond raakten.

Portretten van de kracht van de menselijke geest. 

De intense verhalen van Fenna, Ronald, Bart, Rick en Michel vormen samen de rode draad voor de portretreeks. “Als oud-militair en topsporter weet ik dat de grootste helden niet altijd meer voorop marcheren”, zegt Gregory.

blockquote
Ondanks hun problemen knokken ze zich terug.
Gregory Sedoc

Door te trainen voor de Invictus Games, een internationaal sportevenement voor gewonde militairen, hervonden ze vertrouwen in hun lichaam, hun wilskracht en de waarde van teamspirit. Hun verhalen zijn even schrijnend als hoopvol. Een 34-jarige korporaal-mineur raakte zodanig gewond tijdens een missie dat hij arbeidsongeschikt werd verklaard. Een 29-jarige marineverpleegster liep een verbrijzelde enkel op en raakte in een depressie. Een jonge verkenner bij de landmacht verloor beide benen.

In 'Helden van de Invictus Games' vertellen ze over het leven met een handicap, over acceptatie en over PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom). Aan de Invictus Games doen meer dan 500 atleten uit 20 landen mee. Harry, The Duke of Sussex, is beschermheer van deze spelen die worden gehouden in Het Zuiderpark in Den Haag.

Helden van de Invictus Games, vanaf maandag 11 april dagelijks te zien om 22.10 uur bij AVROTROS op NPO 2. (Daarna zijn de uitzendingen terug te zien op NPO Start)

Deel dit artikel