Één op de vijf mensen krijgt de hersenziekte dementie. Dionne Stax vraagt aandacht voor mensen die met de ziekte te maken hebben, de impact op hun omgeving en de noodzaak om dementie te stoppen in 'Herinneringen voor het leven, stop dementie'. Een programma vol persoonlijke verhalen, bijzondere herinneringen, optredens en meer.

In de uitzending 'Herinneringen voor het leven, stop dementie' spreekt Dionne met patiënten en hun familieleden, zoals de jonge Joan-Anne en haar vader. Een bijzonder portret van een dochter die lange tijd alleen thuis voor haar vader met zware Alzheimer heeft gezorgd.

→ Bekijk dit bijzondere portret van Joan-Anne en haar vader Randolph

Joan-Anne is aanwezig in de studio en vertelt hoe het nu met haar vader gaat.

Diagnose Alzheimer

Ook Sonja komt in beeld, een jonge stralende vrouw van 54 jaar met diagnose Alzheimer. Sonja weet nu anderhalf jaar dat zij ziek is, maar wil vooral ook laten zien dat zij nog alles uit het leven wil halen. Hoe is dit voor haar ouders?  

Erfelijkheid

Ook gaat Dionne in gesprek met arts en onderzoeker Dr. Wiep Scheper van het Amsterdam UMC over de status van onderzoek naar Alzheimer in Nederland. Daarnaast spreekt zij met een onderzoeker over de erfelijkheid van dementie. Zou je willen weten of je later dementie krijgt?

Bekijk het portret van Sonja en is dementie erfelijk?

Bijzonder optreden

Edsilia Rombley zingt live in de uitzending speciaal voor Alzheimer Nederland een aangepaste versie van het lied ‘Lieve mamma’. 

 

Herinneringen vastleggen met een foto

Ons leven is een optelsom van herinneringen. Zij maken wie je bent en leggen de basis voor je relatie met anderen. Wat blijft er nog over als je je herinneringen verliest? Een foto is voor iedereen een mooie manier om deze herinneringen te bewaren.

In 'Herinneringen voor het leven, stop dementie' is het creëren van blijvende herinneringen en alledaagse momenten vastleggen met een foto, een terugkerend element. 

Dionne Stax en andere BN’ers gaan met een fotocamera het land in naar plekken waar herinneringen gecreëerd worden. Deze vaak mooie (alledaagse) momenten van voorbijgangers, worden vastgelegd door het maken van een (polaroid) foto.

Tekst gaat hieronder verder

BN'ers als straatfotograaf

Ook wordt er tijdens de uitzending live geschakeld met deze speciale fotografen op locatie en worden mooie momenten van verschillende mensen ter plekke vastgelegd. Het doel van deze actie en speciale avond is om aandacht te vragen voor dementie en donateurs te werven voor Alzheimer Nederland.

Karin Bloemen: 'Alzheimer ontwricht gezinnen'

Over Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland werkt aan een toekomst zonder dementie en een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun dierbaren. De organisatie maakt hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek mogelijk door financiële ondersteuning. Verder geeft zij voorlichting over dementie, biedt ondersteuning en komt op voor betere zorg voor mensen met dementie.

Het programma wordt gepresenteerd vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en was te zien op woensdag 30 juni 2021 om 20.35 uur op NPO 1. De herhaling zie je op maandag 5 juli om 17.10 uur op NPO 1.

Terugkijken 

Deel dit artikel