Uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum blijkt dat veel ouders maatregelen willen tegen reclame op ongezonde producten voor kinderen, zoals koek, snoep en frisdrank. Het gaat vooral om de reclame bij sportevenementen, op scholen en in tv-series, films en games.

Sportevenementen en social media

In totaal vindt 71 procent van de ouders dat marketing voor ongezonde producten niet thuishoort op een sportevenement voor kinderen. 60 procent van de ouders vindt het daarnaast niet normaal dat er kindermarketing voor ongezonde producten via social media wordt ingezet.

Deze ouders vinden het Voedingscentrum aan hun zijde. "Wij vinden dat kinderen beschermd moeten worden tegen kindermarketing van ongezonde producten", aldus Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum.

Kinderidolen van verpakkingen

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), de koepelorganisatie voor bedrijven in de levensmiddelenindustrie, heeft in mei aangekondigd dat het kinderidolen (bijvoorbeeld vloggers of artiesten) van verpakkingen gaat halen. Dat is volgens het Voedingscentrum een goede stap, maar deze gaat de organisatie nog niet ver genoeg.

In de uitzending van Radar op 15 oktober werd aandacht besteed aan online kindermarketing. Uit een poll op hun website blijkt dat 88 procent vóór een verbod op kindermarketing is.

Deel dit artikel