Een bijzondere uitzending van dr Kelder en Co vanaf de Bilderberg Conferentie in Oosterbeek. Deze illustere verzamelplaats van de machtigen der Lage Landen is al jaren dé netwerkgelegenheid van de Nederlandse bedrijfstop. Thema dit jaar: Over de Brug komen: hoe ondernemers vertrouwen verdienen. Dr Kelder praat met hooggeleerd en hooggeplaatst heerschap over de rol van het bedrijfsleven en de wetenschap in een wereld waar de verschillen steeds groter worden.

Verdienen ondernemers uw vertrouwen?

Het vertrouwen van de burger in grote bedrijven en politiek is wereldwijd laag. Kees van Lede speelde jarenlang een belangrijke rol in het internationale bedrijfsleven en was een van de sleutelpersonen van het old boys network. Wat is er veranderd en wat moet er veranderen? Hij schreef het op in een briefwisseling met Joris Luyendijk, dat deze week als boek verscheen: Pessimisme is voor losers.

Mens, vind jezelf opnieuw uit!

De wetenschap gaat snel, heel snel. En niet alleen het menselijk brein, ook computers en machines worden door de knapste koppen op deze aarde steeds slimmer gemaakt. Resultaat is niet alleen een wereld van innovatie en een paradijs voor bedrijven, maar ook een enorme kenniskloof. Niet alleen tussen mens en machine maar ook tussen dat ene groepje superwetenschappers en de rest. Hoe moet de mensheid hiermee omgaan? Professor Robbert Dijkgraaf pleit voor een herdefiniëring van de kracht van de mens. Het adagium ‘kennis is macht’ moet op de schop.

Diversiteit gaat over meer dan alleen vrouwen en migratie-achtergrond

Er is een gebrek aan diversiteit in het bedrijfsleven, en daar voegt auteur en journalist Joris Luyendijk nog een dimensie aan toe: de sociaaleconomische diversiteit. De mensen in hoge functies komen uit de hogere middenklasse en kennen bijvoorbeeld geen geldzorgen. Wat dat betreft is het in de Nederlandse raden van bestuur “echt bar en boos gesteld”, schrijft hij in een brief aan Kees van Lede (boek: Pessimisme is voor Losers). Luyendijk legt uit hoe dit leidt tot woede en wantrouwen onder burgers en gaat met dr Kelder en Kees van Lede in gesprek over in hoeverre Nederland een meritocratie is.

dr Kelder en Co: op de Bilderbergconferentie
zaterdag 8 februari, Locatie: Hotel de Bilderberg
13.00 – 14.00 uur, NPO Radio 1
Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Kees van Lede, dr. Robbert Dijkgraaf, Joris Luyendijk

dr kelder en co

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Deel dit artikel