Wit heeft privilege en is dader, zwart is achtergesteld en slachtoffer. Bepaalt je huidskleur hoe je je in deze discussie op moet stellen: nederig, boos, verdrietig, schuldbewust? Iedere kleur zijn eigen schuld en eigen gelijk, hoeveel verder komen we daarmee? En wat zeggen onze biologische en genetische verschillen eigenlijk over ons? Professor Amade M’charek, hoogleraar wetenschapsantropologie over genen, ras en identiteitspolitiek en racisme. 

'Wit privilege is de evenknie van institutioneel racisme'

Verder in de uitzending van dr Kelder en Co:

Hoe houden we grote multinationals hier?

Unilever verhuist definitief naar Londen. VVD-minister Wiebes is naar eigen zeggen bedroefd. Hoe valt het vertrek van een multinational bij links-progressief Nederland, bijvoorbeeld bij PvdA-Kamerlid Henk Nijboer? En hoe houden we hoofdkantoren hier?

Hoe houden we grote multinationals hier?

Nederland moet een spons worden

We staan aan de vooravond van de derde droge zomer op rij. Droogte? Dat is maar lastig voor de Nederlandse landbouw. We kunnen heel goed omgaan met te veel water, maar niet met te weinig, aldus jonge doctor Melle Nikkels. Hij promoveerde op onderzoek naar hoe boeren natte winters kunnen doorstaan en het overschot gebruiken voor de droge zomers: op naar het sponssysteem.

Toveren met wetenschap

Soms moet je als wetenschapper conclusies trekken op basis van te weinig gegevens. Denk aan onderzoek naar posttraumatische stress bij overlevende van de aanslag op het Noorse eiland Utøya. Wat doe je als je onderzoeksgroep te klein is maar je toch een conclusie wil trekken? Dan bel je professor Rens van der Schoot. En je kan ook bij hem terecht voor het omgekeerde: een analyse van duizenden publicaties hoeft dankzij zijn computers geen jaar meer te duren. Over hoe de computer de wetenschapper vervangt. 

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: prof. dr. Amade M’charek, dr. Melle Nikkels, prof. dr. Rens van de Schoot

Dr kelder en co

→ Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS. Publiek is helaas nog niet welkom, dr Kelder en Co hoor je zaterdag 13 juni tussen 13.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1.

Deel dit artikel