Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 op NPO Radio 1. 

Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht

Prof. dr. Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) geeft inzicht in de stand van het land. We zijn gemiddeld zeer tevreden en geven ons leven een 7,8. Wat zegt dat gemiddelde, mogen we nog klagen en zeuren als het zo goed gaat? Met dr Kelder kijkt hij ook naar de groepen die buiten deze gelukzalige bubbel vallen. We maken ons het meeste zorgen over immigratie en integratie en vinden dat de maatschappij verhardt. Een goed gesprek onder de noemer: met mij gaat het goed met ons gaat het slecht.

→ Luister terug: Er is schreeuwende behoefte aan visie in dit land

Piekeren we ons ziek?

In de wereld van tegenwoordig strest u zich een slag in de rondte en mogelijk bent u dus ook fervent piekeraar. Dat gepieker mag dan plaats vinden in het hoofd, het heeft ook effect op de rest van het lichaam. Jonge doctor Caroline Schlinkert promoveerde aan de VU op onderzoek waaruit blijkt dat piekeraars lichamelijke signalen en behoeftes minder adequaat waarnemen dan anderen. Daardoor zijn zij mogelijk vatbaarder voor verhoogde bloeddruk, pijn en ziekten. In dr Kelder en Co verdedigt zij haar proefschrift nogmaals.

→ Luister terug: piekeren bezorgt je lichamelijke klachten

Presentatie: Jort Kelder
Met: Professor dr Kim Putters (SCP), dr. Caroline Schlinkert (VU)

Deel dit artikel