Binnenkort is niet alleen uw kerstdiner veganistisch maar ook uw cappuccino, de vlaflip en de slavink. Hoe groot is deze trend? Een hobby van de grachtengordel en de hipster of gaat ook de middenklasse aan het konijnenvoer, en is een vleesvervanger echt gezonder voor je lijf? Professor Marjolijn Visser van de VU licht het toe in dr Kelder en Co.

→ Luister terug: We eten 10 procent minder vlees

Verder in de uitzending: 

Het vette brein

In deze maand ontkomen billen, dijen en buiken bijna niet aan een aantal extra onsjes. Maar behalve op onze conditie heeft overvloedig vet, oftewel vetzucht, ook een negatieve invloed op het brein. Jonge doctor Ilse Arnoldussen licht toe hoe dat komt én heeft kerstdiner-suggesties om de effecten van vetzucht tegen te gaan.

→ Luister terug: Het vette brein

De man anno 2018

Het was een zwaar jaar voor de man. Er is volop aandacht, tijd en geld voor vrouwen in benarde, achtergestelde en kwetsbare posities. Maar de man moet nog steeds voldoen aan het stereotype van de alfa-man. Krijgen kwetsbare mannen ook wat ze nodig hebben? En waarom is er wel aandacht en maatschappelijke waardering voor de mannen die afwijken van de apenrots? De mannelijke dr Kelder bespreekt het columniste Maartje Laterveer.

→ Luister terug: Er is geen universele mannelijkheid

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Marjolein Visser, Maartje Laterveer en dr. Ilse Arnoldussen

dr Kelder en Co hoor je iedere zaterdag van 13.00 - 14.00 uur op NPO Radio 1. 

dr Kelder en Co

Deel dit artikel