De wereldberoemde zangeres Taylor Swift heeft zich op Instagram uitgesproken voor twee politici van de Democratische partij in de Verenigde Staten. Nooit eerder heeft ze haar politieke voorkeur laten weten, het was zo'n beetje het best bewaarde geheim van Amerika. En deze 'onthulling' is absoluut niet zonder gevolgen gebleven...

Foto: ANP

Registraties

Binnen een dag kwamen er 65.000 registraties van kiezers bij. Voor de beeldvorming: in heel augustus kwamen er in totaal iets meer dan 56.000 registraties bij. In de Verenigde Staten moet je je eerst registreren, voordat je naar de stembus kunt gaan. Ook op de website waar de Amerikanen zich op kunnen registreren, Vote.org, zijn véél meer unieke bezoekers geteld dan normaal. In de 24 uur na de post van Taylor Swift waren er maar liefst 155.000 unieke bezoekers op de website, op een gemiddelde dag zijn dit er zo'n 14.000.

Gemengde reacties

In november zijn de tussentijdse verkiezingen, Taylor Swift gaat dan voor de Democraten. Op Instagram legt ze uit waarom ze in haar thuisstaat Tennessee niet zal stemmen op de vrouwelijke kandidaat: "hoezeer ik in het verleden ook op vrouwen stemde en ik dat in de toekomst weer hoop te doen, kan ik echt niet achter Marsha Blackburn staan". Dit omdat Taylor het stemgedrag van Blackburn 'doodeng' vindt. Niet iedereen staat achter de mening van Swift, er zijn ook genoeg Amerikanen die vinden dat ze zich maar beter niet met politiek kan bemoeien. Donald Trump heeft gereageerd op de uitingen van Taylor Swift, volgens hem weet ze niet waarover ze spreekt. En in een interview laat hij weten: "Ik hou nu 25 procent minder van haar muziek".

Fans

Steun is er aan alle kanten ook genoeg, bijvoorbeeld van haar trouwe fans. De albums van Taylor Swift zijn wereldwijd miljoenen keren verkocht en daarmee is ze één van de meest succesvolle artiesten uit haar generatie. Ook veel andere beroemdheden steunen Taylor. Acteur en filmmaker Rob Reiner laat in een tweet weten dat ze volgens hem in haar eentje de hele wereld kan veranderen. Hij hoopt dat alle fans van Taylor naar de stembussen gaan in november.

De post waar het allemaal om gaat:

Deel dit artikel