Het is een fenomeen dat vooral onder jongeren wint aan populariteit: polyamorie, het hebben van meerdere relaties tegelijkertijd. En denk nu niet dat het vrijheid blijheid is en je het bed mag delen met meerdere partners.

Polyamoristen werken er heel hard aan om deze complexe relatievorm probleemloos te laten verlopen. Dr Linda Duits  plaatst het dit fenomeen in een breder perspectief: gaat het monogame huwelijk op de schop?

→ Luister terug: polyamorie, heel veel praten

Big data en belastingontwijking

Het zoveelste lek via Facebook is een feit en bij ieder internetbezoekje vliegen de cookies je om de oren. Big data boezemt ons angst in. Maar we moeten het juist zien als iets waardevols, betoogt Dr Frank Takes. Hij heeft aan de hand van een enorme dataset de geldstromen in onze economie geanalyseerd. Via welk land wordt het meeste geld doorgesluisd naar belastingparadijzen? We moeten op een andere manier naar onze data kijken en zeker niet over het hoofd zien hoe het onze wereld gaat veranderen. 

→ Luister terug: Nederland koning faciliteren belastingontduiking

De jonge dr: De crisis in de psychologie

De kwaliteit van psychologisch onderzoek laat nogal te wensen over. Volgens jonge doctor Michèle Nuijten, die onderzoek deed naar psychologisch onderzoek, verkeert de psychologie zelfs in crisis. Psychologische effecten worden overschat, of bestaan niet eens. Nuijten spoorde de problemen op en zocht naar oplossingen.

→ Luister terug: psycholigisch onderzoek in crisis

dr Kelder en Co
zaterdag 30 juni - 13.00 – 14.00 uur - NPO Radio 1

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Dr Frank Takes, Dr Linda Duits, Dr Michèle Nuijten 

Kom kijken bij dr Kelder en Co

Deel dit artikel