Frits Sissing geeft lezingen in het bedrijfsleven over mentale vitaliteit. Op woensdag 15 april om 13.00 uur trapte Frits de eerste live Q&A af op de Facebookpagina van AVROTROS en ging hij samen met de kijkers het gesprek aan over mentale vitaliteit in het coronatijdperk. 

blockquote
Voor mij betekent mentale vitaliteit veerkracht.
 

Mentale vitaliteit heeft niet één definitie. Frits vertelt dat voor hem mentale vitaliteit veerkracht betekent. Ieder mens ervaart tegenslagen, en deze coronaperiode kunnen we een tegenslag noemen. Het gaat er alleen niet om wát er met je gebeurt, maar hoe je daarop reageert.

Kijk naar wat je wél kan

Er overkomt ons op dit moment veel waarop we niet voorbereid zijn. Bijna iedereen zit thuis. We hebben weinig contact met onze familie en vrienden. Daar moeten we mee leren omgaan. Als je mentaal fit bent, kun je daar beter mee omgaan. Dan zie je namelijk makkelijker de positieve dingen in, dus wat kan je wél in plaats van wat kan je niet.

Structuur in je dag

Om je mentale vitaliteit te waarborgen is het belangrijk dat je structuur in je dagen houdt. Op tijd opstaan en op tijd naar bed. Frits staat 's ochtends vroeg op en start z'n dag als een 'gewone' werkdag. Als je werk het toelaat kun je later in de middag, op een (met jezelf) afgesproken tijd, jezelf 'even niets doen' gunnen.

blockquote
Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren.
 

Een kijker in de livechat stelt een vraag over piekeren en de invloed ervan op haar slaapritme. Hierop zegt Frits: 'Piekeren lost niets op. Piekeren heeft geen zin. Het is eigenlijk gewoon de verkeerde kant op fantaseren. Train jezelf, zodat je het piekeren herkent en dan dat moment gebruikt om weer eens te gaan fantaseren, bijvoorbeeld over dingen die nog wel kunnen.'

Kijk de hele live Q&A over mentale vitaliteit met Frits Sissing hieronder: 

Deel dit artikel