Domme vragen bestaan niet? In de AVROTROS-podcast Domme Vragen Bestaan Wel laten radio-dj One’sy Muller en podcast- en documentairemaker Vinny Tailor zien dat dat wel zo is. Iedere aflevering onderzoeken zij samen met een gast wat ongemakkelijke, pijnlijke, directe, grappig bedoelde of kwetsende vragen en opmerkingen met iemand doen. In het nieuwe seizoen van de podcast duiken ze in een eeuwenoud onderwerp dat actueler lijkt dan ooit; racisme. De podcast Domme Vragen Bestaan Wel van AVROTROS en NPO Radio 2 is vanaf donderdag 20 augustus te beluisteren via alle populaire podcast-apps.

'Waarom geef jij af?'

One’sy en Vinny spreken in de eerste aflevering met actrice en model Jasmine Sendar. Wanneer ze op driejarige leeftijd van Curaçao naar Nederland verhuist, merkt ze meteen dat haar donkere huidskleur de reden is dat ze anders wordt behandeld: “Kinderen wreven over mijn huid en vroegen: waarom geef jij niet af?” In de podcast vertelt Jasmine over de racistische vragen en opmerkingen die haar als kind en in haar carrière het meest zijn bijgebleven. Ook is ze open over haar eigen rol in het veroordelen van racisme en vertelt ze hoe ze daarover van mening is veranderd.

→ Luister de podcast met Jasmine Sendar

Verantwoordelijkheid

Anne van der Ven (initiatiefnemer van platform Wit Huiswerk) vertelt in aflevering twee welke verantwoordelijkheid je als wit persoon hebt: “Het is nodig om te benoemen wat je rol is als wit persoon in het systeem van racisme.”

Ontwerper Rui Jun Luong legt in aflevering drie uit hoe racistische opmerkingen over Aziatische mensen haar zelfbeeld aantastten: “Ik ben vaak uitgescholden voor ‘spleetoog’ en nu wordt in series en films nog steeds dit woord gebruikt.”

En Claire van den Heuvel deelt in aflevering vier haar ervaringen als witte moeder van twee zwarte zoons: “Vroeger vonden ze mijn kinderen superschattig, naarmate ze groter worden veranderen de blikken, reacties en houding ten opzichte van hen.”

Domme Vragen Bestaan Wel van AVROTROS en NPO Radio 2 is vanaf donderdag 20 augustus te beluisteren via alle populaire podcast-apps.

Luister Domme Vragen Bestaan Wel op Spotify
 

Deel dit artikel