Er moeten maar liefst 1830 edelherten worden afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Althans, daarover neemt de rechter op 19 november een besluit. Provincie Flevoland gaf deze opdracht aan Staatbosbeheer.

clock update 19 nov 2018, 16:00
Staatsbosbeheer mag beginnen met afschieten edelherten

Vandaag heeft de bestuursrechter in Lelystad besloten dat Staatsbosbeheer deze maand mag beginnen met het afschieten van de edelherten. Deze uitspraak is voortgekomen uit de spoedprocedure die de natuurbeschermers hebben aangevraagd. Er wordt nog wel gewacht met het afschieten van de edelherten tot 29 november, omdat er nog een andere rechtszaak loopt. In de andere rechtszaak moet er nog een uitspraak worden gedaan over de natuurvergunning die eerder werd verleend aan Staatsbosbeheer. Op 29 november doet een andere rechter hierover uitspraak. De provincie Flevoland heeft besloten om tot die tijd geen edelherten af te schieten.

Vorig jaar stierven er veel edelherten in dit gebied omdat er te weinig voedsel aanwezig was. De provincie Flevoland wil deze winter dan ook ingrijpen. Er is een telling gedaan en naast de edelherten zijn er ook nog 610 konikpaarden en 200 heckrunderen aanwezig in de Oostvaardersplassen. In totaal moeten er 1100 dieren overblijven in dit gebied. De heckrunderen mogen blijven en 160 konikpaarden worden overgeplaatst naar een ander gebied. Maar Staatbosbeheer zou 1830 edelherten moeten afschieten om tot het gewenste aantal van 490 herten te komen.

Bezwaar

Vijf dierenwelzijn organisaties hebben een rechtszaak aangespannen om het doden van de edelherten tegen te houden. Ze vinden dat de provincie niet alle alternatieven heeft onderzocht. Er kan namelijk gebruik worden gemaakt van anticonceptie of er kan een wolf worden losgelaten in het gebied. Flevoland heeft de vergunning verleend om de herten af te schieten, maar Staatbosbeheer moet dus wachten op de uitspraak van de rechter.

Deel dit artikel