Jonge doctor Ingrid van Maurik ontwikkelde rekenmodellen die het risico op het krijgen van dementie veel preciezer kunnen inschatten dan voorheen. Waar artsen eerder hun patiënten naar huis stuurden met verhaal dat ze 50 procent kans hadden om deze ziekte te krijgen, kunnen ze dat nu veel nauwkeuriger: 3 of 70 procent. 

Van Maurik promoveerde cum laude en verdedigt haar onderzoek nogmaals in dr Kelder & Co.

Terugluisteren: Rekenmodellen om dementie te voorspellen

De strijd om het medicijn

Juist nu het merendeel van de Nederlanders aangeeft klaar te zijn met nieuws over Covid-19, nodigt dr Kelder corona-kopstuk Marc Bonten uit. Hij is de coördinator van het geneesmiddelenonderzoek voor covid-19 in het UMC Utrecht. Het aantal patiënten (lees: proefpersonen) neemt steeds verder af, dus is internationale samenwerking hard nodig. Maar hoe doe je dat in de harde wereld van de wetenschap waar geld, ego en prestige hoogtij vieren?

Terugluisteren: De strijd om het medicijn

Daar waar oermeisje Lucy botst met Lady Gaga

Lucy was een oermeisje, haar skelet werd rond 1970 opgegraven in Ethiopië. Drie miljoen jaar geleden viel ze daar uit een boom en stierf. Het lijkt zo lang geleden en toch verschillen wij maar heel weinig van haar, qua genen en instinct. In cultureel opzicht is onze evolutie echter met grote stappen vooruit gegaan. We denken nu dat ons gedrag eerder wordt beïnvloedt door Lady Gaga dan door Lucy. Maar is dat wel zo? Professor Mark van Vugt over hoe de oermens in ons een verklaring is voor veel maatschappelijke problemen.

dr Kelder en Co, zaterdag 4 juli live vanuit VondelCS, NPO Radio 1
Presentatie: Jort Kelder
Gasten: prof. dr. Marc Bonten, dr. Ingrid van Maurik, prof. dr. Mark van Vugt

Meer dr Kelder en Co
 

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Deel dit artikel