Rik van de Westelaken voelt zich helemaal thuis bij AVROTROS. Hij vertelt over zijn debuut als presentator van Wie is de Mol? en zijn liefde voor journalistiek.

Vanzelfsprekend moet hij zijn lippen stijf op elkaar houden over Wie is de Mol?, dus we probéren het niet eens. Of toch, een beetje: is het nieuwe seizoen veelbelovend? “Ik ben ontzettend enthousiast. Wat ik kan verklappen, is dat er een twist in zit die bij de kandidaten voor veel reuring zorgde. We gaan dit seizoen iets meer back to basic – mét nieuwe, spannende ingrediënten.” 

Nieuw gezicht kijkcijferhit

Rik vertrok met de kandidaten – “Ze zijn hartverwarmend, grappig en eigenwijs” – naar Colombia voor de opnames. “Een fantastisch, filmisch en gevarieerd land. We waren in ruige steden, in de prachtige jungle, aan een woeste zee, in de bergen en in woestijnachtig gebied. We roetsjen er in tien afleveringen doorheen, maar brengen alsnog de schoonheid ervan – zoals altijd – goed in beeld. Een meisje vertelde me laatst dat ze samen met haar vader en moeder naar Wie is de Mol? kijkt: zij voor het spel, haar ouders voor het mooie landschap.”

Na zeven seizoenen met Art Rooijakkers, was het best spannend om het stokje van hem over te nemen. “Het is nogal een erfenis. Onder Art ging het programma van anderhalf miljoen naar bijna drie miljoen kijkers. Hij is voor veel mensen hét gezicht van Wie is de Mol?. Ze zullen waarschijnlijk aan mij moeten wennen. Art is Art, Rik is Rik.” Opvallend detail: zowel Art als Rik wonnen een seizoen van Wie is de Mol?. “Het grote voordeel is dat je als enige van het productieteam weet hoe het is om kandidaat te zijn. Hierdoor kan ik in het voorstadium beter inschatten hoe kandidaten op opdrachten zullen reageren.

blockquote
Ik kneep ‘m wel even, maar heb me erdoorheen geacteerd
 

Eerste liefde

Als presentator van EenVandaag heeft Rik bij AVROTROS ook volop aandacht voor zijn eerste liefde: journalistiek. “Ik ben blij om terug te zijn bij de dagelijkse actualiteit. Als presentator van het Achtuurjournaal kwam het nieuws in recordtempo voorbij: twee minuten over de situatie in Syrië, twee minuten over de klimaatverandering. EenVandaag neemt de tijd om dieper op onderwerpen in te gaan en maakt verhalen vanuit het oogpunt van de mensen thuis. Wat betekent een bepaalde beleidsmaatregel voor hén? Dat spreekt me erg aan.

Juist op de redactie van EenVandaag, met alleen maar nieuwsgierige journalisten, werd Rik behoorlijk op de proef gesteld. “Een geheim hebben dat zo groot is als Wie is de Mol? is aan de ene kant verrukkelijk, maar tegelijkertijd gevaarlijk.” 

Kandidaat te gast  

Het ging één keer bíjna mis. “Ik was net een week terug uit Colombia toen een van de kandidaten, documentairemaker Sinan Can, werd gevraagd om in EenVandaag uitleg te geven over de situatie in Turkije. “Sinan Can is te gast,” zei de eindredacteur, maar hij sprak zijn naam verkeerd uit. Ik verbeterde hem: “Je zegt Sinan Djan.” Waarop hij heel hard begon te lachen en riep dat-ie vast meedeed aan Wie is de Mol?. Oeps. Ik kneep ‘m wel even, maar heb me erdoorheen geacteerd.

Dit artikel verscheen eerder in: Uit & Thuis , januari 2019. Uit en Thuis is het ledenmagazine voor AVROTROS leden dat drie maal per jaar verschijnt boordevol exclusieve evenementen. 

Rik presenteert samen met Annemieke Schollaardt de Wie is de Mol? podcast. Luister mee!

Deel dit artikel