Eerst kreeg ze de diagnose lymfeklierkanker en vier jaar later borstkanker. Het waren moeilijke en zware tijden voor Rosanna Kluivert en haar gezin. Positiviteit bracht ze energie en vertrouwen.

Rosanna vertelt haar verhaal in Nederland staat op tegen kanker. Woensdag 25 augustus 2021 om 20.40 uur op NPO 1.

Bekijk het verhaal van Rosanna of lees hieronder verder

Het verhaal van Rosanna en haar familie

Ze was al drie jaar aan het kwakkelen met haar gezondheid en ging het ziekenhuis in en uit. De diagnose lymfeklierkanker was allesvernietigend maar er viel ook iets op z'n plaats. 'Ik ben niet gek. Kanker is een soort sluipmoordenaar en komt op allerlei verschillende manieren binnen', aldus Rosanna.

blockquote
De diagnose was allesvernietigend
Rosanna Kluivert over haar eerste diagnose

Toen ze de diagnose kreeg, dacht ze als eerste aan de kinderen. Haar jongste zoon Shane was op dat moment vijf en ze wilde hem zó graag zien opgroeien. Ze wordt nog emotioneel als ze eraan denkt. Rosanna: 'Dat was echt mijn paniekmoment'.

Groot gedeeld verdriet

Het grote samengestelde gezin van Rosanna en Patrick is positief ingesteld en houdt van gezelligheid met z'n allen. Maar ze delen ook het grote verdriet van de ziekte van Rosanna want kanker heb je niet allen. Voor zoon Nino was zijn moeder altijd een soort standbeeld. 'Daar kon niemand aankomen, die kan alles.' Zoon Shane: 'Ik was erg geschrokken. Opeens lag ze in bed, ziek. Dat was erg'.

Dochter Demi vertelt: 'Je hoort van zo'n dokter dat het foute boel is maar op dat moment weet je eigenlijk nog helemaal niets.'

blockquote
Kanker verandert je hele wereld
Patrick, de man van Rosanna

Verzorging

Rosanna voelt zich pas echt ziek als de behandelingen beginnen en ligt zo'n twee jaar in bed. Haar kinderen doen er alles aan om haar te ondersteunen. Ze brengen bloemen, kopjes thee en een kruik als ze daar behoefte aan heeft. Ze blijven positief en hopen dat hun moeder daar energie uit haalt. 

De lymfeklierkanker bij Rosanna kon worden behandeld. Het is chronisch maar op dit moment is de kanker slapend. 

Opnieuw slecht nieuws

Vijf jaar na haar eerst diagnose kreeg Rosanna borstkanker en dit nieuws kwam hard aan. Het hele gezin was in shock. 'Je kan niet twee keer geluk hebben, dachten we. Dus dat was best wel eng', aldus Rosanna. 

De behandelingen waren zwaar. 'Ik stonk uit mijn mond, ik had ontstoken tandvlees, mijn huid was kapot, mijn haren deden het niet meer en ik was 15 kilo aangekomen door alle Prednison die ik kreeg. We hebben ook nachten gehuild en gedacht; hier komen we niet uit.'

'Part of our life'

Ook de nasleep is zwaar. Rosanna slikt hormoonpillen en moet elke drie maanden bij twee artsen op controle. 'Het is part of our life nu', zegt haar man Patrick. 'Gelukkig is het goed gekomen, daarom moet je altijd positief kijken naar alles wat je meemaakt', aldus zoon Justin.

Nino: 'Toen wij hoorden dat onze moeder ziek was, het enige waar wij naar konden kijken waren de doktoren die haar konden helpen. Daarom is het zo belangrijk dat er genoeg aandacht, en natuurlijk geld voor komt. Omdat zonder die mensen en zonder die onderzoeken kom je nergens.' 

blockquote
Niets is zo belangrijk als je gezondheid
Rosanna Kluivert

 Danny Vera ondersteund de mooie woorden van Patrick aan zijn vrouw

 

Help mee en doneer aan KWF Kankerbestrijding

Deel dit artikel