Uit het niets kreeg Sanne pijn in haar bovenbeen en ging ermee naar de dokter. Er werd een MRI gemaakt en daarop was een tumor te zien met uitzaaingen in haar long. 'Ik hoorde Sanne gillen: Nu heb ik helemaal geen hoop meer!', vertelt haar moeder. 

Bij het horen van de diagnose weet Sanne eigenlijk nog niets. 'Ga ik dood? Moet mijn been eraf? Hoe werkt chemo? Hoe ziek word je? Je wordt kaal, dat weet je.' Sanne kon alleen nog maar huilen en is de eerste week vooral in shock. 

Voor Sanne is het lastig te bevatten dat ze kanker heeft. Pas toen ze chemokuren kreeg wist ze dat het echt zo was. Toen voelde ze zich ook echt ziek.

blockquote
Je hebt zoveel vragen, zoveel angst
Sanne

'Eerst ga je naar school, op vakantie, naar werk en nu kan je niet zoveel. Je ligt vooral in bed en op de bank. Wat ik het ergste vind is dat ik iedereen op vakantie zie gaan op social media en dat ik zelf niet kan. Straks als school weer begint en je iedereen voorbij ziet fietsen, ik kan dat nu gewoon niet', aldus Sanne.

Bijwerkingen

Sanne krijgt in totaal achttien chemokuren en een operatie. Het hele behandeltraject duurt een jaar. Ze is nu vier maanden onderweg en elke dag is het overleven. Doordat ze veel last heeft van bijwerkingen van de chemo's, ligt ze nog vaker in het ziekenhuis.

Sanne-ziekenhuis-nsotk.jpg
Sanne brengt helaas veel tijd door in het ziekenhuis
Sanne-ziekenhuis-nsotk.jpg

Steun en afleiding

Ze krijgt veel steun van haar ouders en broertje. 'Zij trekken me echt door alles en alle moeilijke momenten heen. Als ik me alleen voel of verdrietig voel, zijn zij degene die me altijd weer blij maken. Vriendinnen die langskomen geven ook veel afleiding. En mijn hond natuurlijk, die is altijd heel blij als je binnenkomt. Hij komt bij je zitten en liggen en als je verdrietig bent dan heeft hij dat door.'

Sanne-hond-nsotk.jpg
Sanne vindt veel steun bij haar lieve hond
Sanne-hond-nsotk.jpg

Sanne wordt behandeld in het Prinses Maxima Centrum. In Nederland worden alle kinderen met kanker hier behandeld.

Binnenkort ondergaat ze een operatie waarbij het gebied waarin de tumor zit wordt weggehaald en een knieprothese wordt gemaakt. Daarna volgen nog veertien chemobehandelingen.

Ze heeft nog een lange weg te gaan maar gelukkig heeft ze goed nieuws gekregen want de eerste chemo's slaan aan en de uitzaaiing in haar long is bijna weg.

blockquote
Daar krijg je hoop van, en hoop doet leven
De moeder van Sanne over het aanslaan van de chemokuren

Sanne en haar moeder vertellen hun verhaal in Nederland staat op tegen kanker, woensdag 25 augustus om 20.40 uur op NPO 1.

Het verhaal van Sanne

Steun KWF Kankerbestrijding

Deel dit artikel