In katzwijm valt dr Kelder voor Singapore. Het vliegveld alleen al: het meest geavanceerde ter wereld en zó servicegericht. Maar er is meer dat de bewondering wekt.

Bijvoorbeeld het kauwgomverbod, waardoor niemand zich hoeft te ergeren aan onaangenaam gesmak en/of de weerzinwekkende aanblik van uitgerangeerd kauwrubber. Daar tegenover staat dat ze nog altijd doen aan doodstraf. Tijd voor een grondige bestuurlijke en economische analyse van dit interessante land.Professor Zeger van der Wal woont en werkt als bestuurskundige in Singapore en geeft antwoord op de vraag of Singapore de perfecte eenpartijstaat is. Hanneke Veringa analyseert het economisch wonder: hoe Singapore uitgroeide van een moeras met een aanlegsteiger naar een van de meest concurrerende kenniseconomieën ter wereld.

→ Luister terug: Moeten we jaloers zijn op Singapore?

Suriname, een failed state?

Zonder de behoefte om te discussiëren over of Suriname nou wél of niét een failed state is, gaat dr Kelder op zoek naar de feiten wat betreft de stand van zaken in onze voormalige kolonie.

→ Luister terug: "Eén grote rommel. Cijfers kloppen niet."

De jonge dr

In plaats van vaste lesuren zelfstandig werken aan zelfgekozen projecten. Excellente leerlingen in het voortgezet onderwijs plukken de vruchten van dergelijk excellentiebeleid. De leerlingen kiezen bijvoorbeeld voor ambitieuzere studies, waardoor ze gemiddeld een 9 procent hoger startsalaris krijgen dan anderen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van onderwijseconoom Ferry Haan. In dr Kelder en Co mag de jonge doctor zijn proefschrift nogmaals verdedigen.

→ Luister terug: Minder les laat goede leerling beter presteren

Presentatie: Jort Kelder
Met: Professor Zeger van der Wal, Hanneke Veringa, Dr. Ferry Haan

dr Kelder en Co
Uitzending van zaterdag 21 juli om 13.00 – 14.00 uur op NPO Radio 1

Deel dit artikel