Op school deed ze niets liever dan spreekbeurten geven. Fast forward naar dertig jaar later en Anniko van Santen staat nog steeds ‘voor de klas’. De belangen zijn veranderd, maar nog altijd vertaalt ze informatie naar een verhaal dat een publiek moet aanspreken. Het is de rode draad door een carrière die haar ooit naar alle uithoeken van de wereld stuurde.

Met een grote grijns staart Anniko naar haar laptop. Uit de speakers klinkt de stem van een jeugdige versie van haarzelf. Die vertelt de kijker enthousiast over nijlpaarden, terwijl ze een volwassen exemplaar een krop sla voert. Met weemoed slaat Anniko - tegenwoordig het gezicht van Opsporing Verzocht - zichzelf gade. “Ik vond het superleuk om kinderprogramma’s te maken en ben altijd gek geweest van dieren. Het is niet zo dat ik thuis honderd cavia’s heb, maar laat me in een jeepje los op de savanne en ik ben zielsgelukkig!

Televisiemaken met een doel

Daarmee verwijst ze naar het werk dat ze rond de millenniumwisseling voor de TROS in samenwerking met het WNF deed, zoals het tv-programma Ranger Report. “Dat is misschien wel het leukste wat ik ooit heb gedaan. Ik mocht veel reizen en bezocht de meest bijzondere plekjes op aarde. En het leverde nog wat op ook! Het ledenaantal van de Ranger Club verdubbelde en elk jaar werd meer geld voor de natuur opgehaald. Het was televisiemaken met een doel. Geweldig om te doen, maar fysiek ook best zwaar. Ik heb daarna echt moeten wennen aan reizen zonder cameraploeg en heb nog steeds de neiging een vakantie als een soort opnameplanning in te richten.” 

In die periode ontmoette Anniko ook haar toekomstige wederhelft. Tegen het decor van Ranger Report sloeg de vonk over. “Hij was ‘eindredacteur dierenprogramma’s’. ‘Gefeliciteerd met het mooie Ranger Report dat jullie hebben gemaakt’ smste hij me na de eerste aflevering. Dat berichtje is bij het wisselen van telefoons helaas een keer verloren gegaan, maar zal ik nooit vergeten. Die hele periode was sowieso genieten. Ik zou er achteraf niks aan veranderen.” 

Anniko nu

Al dertien jaar staat ze aan het roer van Opsporing Verzocht en als het aan haar ligt, is ze pas op de helft. En dat terwijl die rol oorspronkelijk niet het streven was. “Ik deed allerlei dierenprogramma’s bij de AVRO en heb op een gegeven moment aangegeven dat ik best iets bij Opsporing Verzocht wilde doen als daar een plekje vrijkwam. Maar ik heb nooit met een masterplan gewerkt of precies geweten waar ik tien of twintig jaar later wilde zijn. En in feite doe ik nu hetzelfde als achttien jaar geleden voor WNF. Alleen het onderwerp is anders.

Dit artikel verscheen eerder in: Uit & Thuis , januari 2019

Opsporing Verzocht zie je elke dinsdag om 20.30 uur op NPO 1

Deel dit artikel