Hij werkte als bedrijfsjurist bij een bank en solliciteerde in het kader van een weddenschap bij actualiteitenrubriek TROS Aktua. Jaap Jongbloed werd aangenomen en is bijna veertig jaar later nog altijd een van de toonaangevende gezichten van AVROTROS.

Tros Aktua:

“Op vrijdag zat ik nog op kantoor, op een steenworp afstand van de Dam. Op maandag liepen mijn collega’s daar in de lunchpauze en zagen mij voor de camera verslag doen van de rellen in de stad: ‘Dit was Jaap Jongbloed voor TROS Aktua in Amsterdam.’”

Wibo van de Linde

“Ik wist van toeten noch blazen, want met een rechtenstudie op zak, was televisiemaken nieuw voor mij. Presentator en eindredacteur Wibo van de Linde nam mij op 15 april 1980 aan. Hij was het prototype journalist: ramde met twee vingers op zijn typmachine, dronk zwarte koffie en rookte aan de lopende band sigaretten. En: ijzersterk in zijn werk. Wat had ik een bewondering voor die man. Hij gooide me voor de leeuwen en leerde me alle facetten van het vak.” Wibo van de Linde overleed vorig jaar zomer, op 79-jarige leeftijd. “Het einde van een tijdperk.”

Lech Walesa

In 1981 begon het communisme in Oost-Europa te wankelen. “Van de Linde stuurde me naar Polen om een verhaal te maken. ‘En probeer maar of je Lech Walesa ook kunt krijgen.’ Lech Walesa, de grote vakbondsleider. Ik erachteraan. In Poznan en Gdansk waren we dichtbij gekomen, maar een interviewverzoek wuifde hij weg.” In Krakau ging hij voor de bijl. “Ik deed een interviewtje en na afloop vertelde hij waarom hij had meegewerkt. Niet vanwege onze vasthoudendheid, helaas: hij vond de blonde vertaalster een lekker stuk.”

Verborgen camera

Als een Alberto Stegeman avant la lettre stelde Jaap voor TROS Aktua misstanden aan de kaak door gebruik te maken van een verborgen camera. “De primeur was op het erf van Boer Koekoek, een agrariër die ook parlementariër was. Zijn Boerenpartij was in de jaren tachtig een spraakmakende protestpartij, maar die man verwaarloosde zijn eigen dieren. Ik belde aan en confronteerde hem. Hij stond op zijn klompen met een bruinbrood in zijn hand, wild zwaaiend met zijn armen. Boos! We hebben bijzondere dingen blootgelegd.”

Trendsetter

“Tussen de klassieke nieuwsrubrieken in die tijd was TROS Aktua een opvallende verschijning. Wibo was een tikkie rechts en ik was het niet altijd eens met de koers die hij wilde varen, maar hij was wél vernieuwend. Hij was de allereerste die – naar Amerikaans voorbeeld – dubbelpresentatie invoerde.” Zelf was hij de anchorman, Jaap maakte halverwege de jaren tachtig aan zijn zijde zijn debuut als presentator. “Hij introduceerde à la CNN de redactieruimte als decor op de achtergrond. En startte met het afwisselen van korte en lange en zware en lichte onderwerpen. Dat was hoogst ongebruikelijk, maar hij deed het. De val van het IJzeren Gordijn liep naadloos over in de primeur van de nieuwe hitsingle van André van Duin. Er is veel op het programma gespuugd, maar tot de dag van vandaag zie je zijn invloeden terug op televisie.”

jaap-jongbloed-tros-aktua.jpg
Jaap Jongbloed TrosAktua
jaap-jongbloed-tros-aktua.jpg

Mean and eager

“Als ik mezelf terugzie in die beginjaren wil ik het liefst onder de bank kruipen. Laatst zag ik per ongeluk een stuk TROS Aktua voorbijkomen. Dat is confronterend, hoor. Ik had een tijd een snor, dat was echt volkomen idioot, want een snor stond me voor geen meter. Maar het is vooral de spanning die ik letterlijk weer voel als ik die beelden onder ogen krijg. ‘Look mean and eager,’ zei Wibo altijd. Als ik tegenwoordig voor EenVandaag klaarsta op de studiovloer en de seconden voordat de uitzending begint worden afgeteld, denk ik daar nog regelmatig aan.”

Jaap nu

Met Opgelicht?!, Het Mooiste Meisje van de Klas en EenVandaag heeft Jaap het “leuker dan ooit tevoren”. De taak van eindredacteur, die hij jarenlang voor verschillende titels voor zijn rekening nam, laat hij tegenwoordig aan anderen over. “Ik kan me focussen op de inhoud van míjn aandeel. Heerlijk overzichtelijk. En het programmapakket dat ik heb, is supergevarieerd. Een enorme luxe.”

Deel dit artikel