Het mag weer, live vergaderen in Brussel en dus nemen premier Rutte en consorten het ervan. De Europese Raad komt dit weekend bijeen en het dreigt weer een langdurig gehakketak te worden over de inmiddels toch wel onvermijdelijke transferunie.

Rijk subsidieert arm en wanneer je als rijk land voorwaarden stelt aan die subsidie, ben je immoreel. Professor Lex Hoogduin over het herstelfonds en een weg uit de euro. 

EU-herstelfonds: prematuur en verkeerd gericht

De oorlog tegen drugs

Politiemensen komen dagelijks in situaties terecht die morele dilemma’s opleveren: ook in de drugsbestrijding. Neem de beruchte IRT-affaire, waarbij politiemensen hun handen vuil maakten in een poging te infiltreren in de wereld van drugssmokkel. Jonge doctor Jack Wever onderzocht de afgelopen 50 jaar aan drugsbestrijding vanuit het perspectief van de politie en verdedigt zijn conclusies nogmaals in dr Kelder en Co.

De oorlog tegen drugs

De eeuwig bevroren grond ontdooit

Recordtemperaturen in Siberië. Fijn voor de zwemmende kinderen, minder voor de aarde. Als Siberië en andere stukken land binnen de poolcirkel warmer worden dan smelt namelijk ook de permafrost, de enorme gebieden ‘eeuwig’ bevroren grond. Gevolg: nog meer CO2 in de lucht en er doen zelfs doemscenario’s over methaanbommen de ronde. Is het ontdooien van de permafrost een vliegwiel voor klimaatverandering en gaan we ten onder? Aardwetenschapper dr. Jorien Vonk, die het gebied meerdere malen bezocht en onderzocht, legt uit.

Wat er gebeurt als eeuwig bevroren grond ontdooit

Oeps, daar ging het donker pimpernelblauwtje

De Vlinderstichting is verbolgen: het Waterschap Limburg heeft afgelopen week per ongeluk het enige leefgebied van de zeldzame vlinder Het donker pimpernelblauwtje weggemaaid. "Er zijn weer nieuwe bloemen geplant, hopelijk op tijd, hopelijk gaan de vrouwtjes daar nog eieren in leggen", zegt ecoloog dr. Irma Wynhoff in dr Kelder en Co.

Oeps, daar ging het donker pimpernelblauwtje

dr Kelder en co hoor je iedere zaterdag 18 juli tussen 13.00 - 14.00 uur live vanuit Vondel CS op NPO Radio 1. 

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: prof. dr. Lex Hoogduin, dr. Jack Wever, dr. Jorien Vonk.

Deel dit artikel