Hoera! EenVandaag bestaat 25 jaar! Op 4 oktober 1993 presenteerde Mireille Bekooij de eerste aflevering, die dan nog op Nederland 2 wordt uitgezonden: 2Vandaag.

In de jaren daarna volgen nog tienduizenden reportages met nieuws uit binnen- en buitenland. In die tijd is 2Vandaag een gezamenlijk programma van TROS, EO en Veronica. Elke omroep heeft zijn eigen presentatoren: op TROS-uitzenddagen zien de kijkers Ferdinand Fransen en Antoinette Hertsenberg, op EO-dagen André Zwartbol en Joanne Brouwer en tijdens Veronica-uitzendingen zijn het Rick Nieman en Joost Oranje. We blikken terug op bijzondere momenten.

De moord op Fortuyn

Marjan Moolenaar werkte als correspondent in Washington, presenteerde 2Vandaag, maar vooral: ze was één van de eerste presentatoren die televisiekijkend Nederland op de hoogte bracht over de moord op Pim Fortuyn. Na uren verslag te hebben gedaan beseft ze pas wat de moord op de LPF-politicus met haar doet. "Ik heb er nog lang mee gezeten dat Pim daar lag en dat wij hem niet hebben geholpen, dat ìk hem niet heb geholpen."

Marjan Moolenaar
blockquote
Als ik de uitzending nu terughoor dan merk ik aan mijn ademhaling dat ik gespannen was.
Marjan Moolenaar

Een voorbeeld voor homoseksuele christenen in Nederland

Een ander voorbeeld van iemand jarenlang voor 2Vandaag heeft gewerkt is Jeroen Snel. Elf jaar lang doet hij redactiewerk, verslaggeving en presenteert hij het toenmalige 2Vandaag. Hij maakt reportages over gewapende conflicten in Bosnië en is de enige Nederlander die de Libische leider Khadaffi interviewt. Na elf jaar bij 2Vandaag, maakt hij de overstap naar het programma Blauw Bloed van de EO. In 2014 komt Jeroen uit de kast en vanaf dat moment wil hij een voorbeeld zijn voor homoseksuele christenen in Nederland.

blockquote
Ik wil een voorbeeld zijn voor homoseksuele christenen in Nederland
Jeroen Snel
Jeroen Snel

Uniek: Het Opiniepanel van EenVandaag

Deel dit artikel