In 1934 wordt Donald Duck 'geboren' met de allereerste zin "Who, me? Oh no, I've got a bellyache!" in de film The Wise little Hen. Vandaag 82 jaar geleden, op 30 augustus 1936, krijgt Donald Duck zijn eigen strip.

Bijrol in de film

Al in de jaren '20 begint Walt Disney met het tekenen van tekenfilms voor anderer filmmakers. in 1927 maakt hij zijn eerste filmpje met Mickey Mouse. Op dat moment bestaat Donald Duck nog helemaal niet, de kwakende eend verschijnt pas in 1934 in de film. In deze tekenfilm van 8 minuten speelt hij niet meer dan een bijrol met maar één zinnetje tekst. Het verhaal van de film gaat namelijk over een kip die hulp nodig heeft bij het oogsten van mais. De buren, waaronder Donald Duck, zien dat niet zo zitten en dus doen ze alsof ze vreselijke buikpijn hebben: "Who, me? Oh no, I've got a bellyache!" In de film ziet Donald er net iets anders uit dan hoe we 'm nu kennen, maar zijn opvliegende karakter is niet veranderd. Dit is ook precies wat veel mensen zo aansprak en daarom wordt Donald Duck bijna meteen populairder dan de kip.

Van bijlage naar eigen blad

De kwakende eend wordt zo bekend, dat Walt Disney al snel besluit een aparte strip te maken voor nieuwsbladen, die enkel en alleen over Donald Duck gaan. De strip is in nieuwsbladen te lezen van 30 augustus 1936 tot en met 5 december 1937. In 1950 brengt een Nederlandse uitgeverij de eerste boekjes op de markt met Donald Duck in de hoofdrol. In 1952 volgt De Geïllustreerde Pers met het allereerste nummer van het weekblad Donald Duck, dat nog steeds bestaat en razendpopulair is.

Wist je dat...?

  1. De volledige naam van de beroemde eend is Donald Fauntleroy Duck
  2. Donald heeft tanden, maar die zie je alleen als hij ze aan het poetsen is
  3. Hij heeft sinds 2004 een eigen ster op de Hollywood Walk of Fame
  4. In Nederland staat Donald Duck vooral bekend als de eend die altijd pech heeft, in Italië wordt hij in de strips als superheld neergezet: Superdonald
Superdonald

TrosKompas

Sinds 2012 is Donald Duck de vaste strip op de laatste pagina van TrosKompas, de tv-gids van AVROTROS. Speciaal voor AVROTROS worden worden plots gemaakt met televisieshows en presentatoren in de hoofdrol, op een 'verduckte' manier. Je kunt hier de strip van deze week bekijken.

Deel dit artikel