Het is vandaag de geboortedag van Dick Bruna, de bedenker en 'geestelijk vader' van het beroemdste konijn ter wereld: nijntje pluis! Op 23 augustus 1927 wordt hij geboren in Utrecht.

De vader van Dick Bruna, Albert Willem Bruna, is uitgever bij A.W. Bruna & Zoon. Dick is 'voorbestemd' om de uitgeverij van zijn vader over te nemen, maar hij komt er al gauw achter dat hij niet geschikt is voor dat vak. Vroeger wilde Dick het liefste schrijver worden, maar toch is hij vooral bekend geworden door zijn beelden: tekeningen, illustraties, ontwerpen, en vooral: door nijntje. In 1955 komt zijn eerste boek over nijntje uit. Zijn boeken zijn in meer dan 50 talen vertaald en in totaal zijn er wereldwijd meer dan 85 miljoen exemplaren van verkocht. Naast boeken worden er nog allerlei andere producten met zijn illustraties gemaakt en er zijn inmiddels al drie generaties met nijntje en haar vriendjes opgegroeid.

Succes zit in eenvoud

Dick Bruna is wereldwijd beroemd geworden met nijntje, maar hoe komt het eigenlijk dat zijn werk zó beroemd is? Dat komt waarschijnlijk door zijn gebruik van heldere kleuren en door de super eenvoudige tekeningen die hij maakt, waarbij hij al het overbodige weglaat. Ook belangrijk voor zijn succes is dat de beelden het verhaal al vertellen, daar is bijna geen tekst bij nodig. Kinderen over de hele wereld begrijpen zijn tekeningen.

De eerste zeven boeken die Dick Bruna maakte zijn rechthoekig en elke pagina bevat een illustratie met twee regels tekst. Pas in 1959 verschijnen de boeken voor het eerst in het bekende vierkante formaat (16 x 16 cm), met illustraties op de rechterpagina en vier regels tekst op de linkerpagina. Door de boeken kleiner te maken, past hij zich aan aan de kleine handjes van zijn lezers. Ook de typografie wil Bruna zo simpel mogelijk houden, dus gebruikt hij een simpel lettertype zonder krullen of haakjes. In zijn boeken zul je geen hoofdletter tegenkomen en Bruna gebruikt zo min mogelijk leestekens.

Nijntje wereldwijd
Nijntje wereldwijd
Nijntje wereldwijd

Het Pronkstuk van Nederland

In Het Pronkstuk van Nederland gaat Jort Kelder op zoek naar het meest bijzondere object van Nederland. In de categorieën erfgoed, ontwerp en kunst bepaalt Nederland wat ons ideale visitekaartje is. We blikken nog een keer terug op de nominatie van nijntje pluis in de categorie erfgoed. Nederland stemt en het winnende object is uiteindelijk het Plakkaat van Verlatinghe.

Tv Show

Op 16 februari 2017 overlijdt Dick Bruna op 89-jarige leeftijd. De volgende dag zendt AVROTROS een stuk uit een eerdere uitzending van Tv Show uit, waarin Ivo Niehe op bezoek gaat in het atelier van Dick Bruna. 

Tv Show


 

Deel dit artikel