Vandaag precies 437 jaar geleden, op 26 juli 1581, ondertekenden de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden het Plakkaat van Verlatinghe. Het is de dag dat Nederland zichzelf onafhankelijk verklaarde en het Plakkaat wordt gezien als de voorloper van de Grondwet. Best een reden voor een feestdag, zou je denken. Maar dit jaar wordt de Nederlandse Onafhankelijkheidsdag pas voor het eerst officieel gevierd.

Op 26 juli 1581 hebben Hollandse, Zeeuwse en Vlaamse edelmannen het vertrouwen in hun vorst Filips || opgezegd en zijn ze begonnen om als vrije burgers, zelf het land te besturen.

De Onafhankelijkheidsdag is in veel andere landen een nationale feestdag en het wordt vaak groots gevierd. Het bekendste voorbeeld hiervan is Amerika, zij vieren Onafhankelijkheidsdag (Independence Day) op 4 juli. Vandaag is het in Nederland de eerste keer dat Onafhankelijkheidsdag officieel gevierd wordt. De Eerste Kamer opent de deuren en vicevoorzitter van de Raad van State Piet-Hein Donner spreekt er voor alle gasten. Én, niet geheel onbelangrijk: er wordt voorgelezen uit het Plakkaat van Verlatinghe.

→ Op deze website kun je het Plakkaat zelf lezen

PlakkaatVanVerlatinghe2.jpg
Het Plakkaat van Verlatinghe
PlakkaatVanVerlatinghe2.jpg

Het Pronkstuk van Nederland

Op 26 januari 2018 staat het Plakkaat in de finale van Het Pronkstuk van Nederland, samen met de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek en het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. In Het Pronkstuk van Nederland hebben ambassadeurs van negen objecten geprobeerd om hun onderwerp zo goed mogelijk te promoten, onder leiding van Jort Kelder. Ambassadeur van het winnende plakkaat was neuropsycholoog Erik Scherder. De microscoop eindigde op de tweede plaats en De Nachtwacht werd derde.

Hoogleraar Herman Pleij licht toe waarom het Plakkaat van Verlatinghe Het Pronkstuk van Nederland zou moeten worden

Het Plakkaat van Verlatinghe wint de titel 'Het Pronkstuk van Nederland' 

→ Lees ook: Kan 26 juli de Nederlandse variant op 'Independence Day' worden?

 

Deel dit artikel