27 september is de startdag van het Nederlands Film Festival (NFF) 2018. Het bestuur van het NFF reikte tijdens de openingsavond het Gouden Kalf voor de Filmcultuur uit aan Monique van de Ven. Het speciale Gouden Kalf is geïnitieerd om personen/instanties te onderscheiden die zich op een bepaalde manier prijzenswaardig hebben gemaakt voor de Nederlandse Filmcultuur.

Het bestuur

Monique van de Ven heeft veel bijgedragen aan de Nederlandse filmcultuur op nationaal én internationaal gebied. “Monique van de Ven is sinds het begin van haar carrière een echte bruggenbouwer in de sector. Ze wist moeiteloos van film naar TV te schakelen en heeft met de grootste Nederlandse filmmakers en acteurs gewerkt. Ze weet in haar liefde voor film mensen te verbinden. Dat is voor ons reden haar te roemen met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur”, laat het bestuur van het NFF op de website weten.

Spangen

Sinds haar acteerdebuut in Turks Fruit is Monique niet meer weg te denken van zowel het grote doek als de televisie. Ook kun je haar kennen van onder meer Zomerhitte, Romeo, De Schorpioen en natuurlijk van de televisieserie Spangen. Van 1999 tot 2006 was Spangen in zes seizoenen op de buis: de Nederlandse politieserie met Linda de Mol als rechercheur Nicky Spoor en Monique van de Ven als inspecteur Sylvia Richter in de hoofdrollen. 

In de Rotterdamse wijk Spangen krijgen Richter en Spoor te maken met zaken als kinderdiefstal, mensenhandel, fraude en moord. De twee moeten nauw samenwerken en dat gaat in het begin door karakterverschillen niet altijd even goed, maar gaandeweg ontstaat een steeds sterkere band. Speciaal voor deze gelegenheid blikken we terug op een fragment uit de allerlaatste aflevering van Spangen:

Deel dit artikel