Het is vandaag 25 oktober en dat betekent dat het Wereld Pastadag is! In 1995 werd tijdens het eerste 'World Pasta Congres' besloten een jaarlijks terugkerende dag te organiseren rondom pasta. (Bijna) iedereen wordt blij van pasta, daarom zetten we de leukste feitjes (en fabels!) op een rijtje.

Feitjes 

 1. Een Italiaan eet gemiddeld 26 kilo (!) pasta per jaar, Nederlanders eten ongeveer de helft
 2. Naast Italië wordt de meeste pasta geproduceerd in Amerika en Brazilië
 3. Spaghetti bolognese, macaroni met kaas en lasagne zijn wereldwijd de populairste pastasoorten
 4. De langste spaghettisliert ooit gemaakt was 3.776 meter lang en werd gemaakt in Japan
 5. Pasta werkt goed tegen een kater. Dus, werk de volgende keer voordat je gaat stappen een goed bord pasta naar binnen!

Heb je je altijd al afgevraagd waar dat gat in een spaghettilepel voor dient? Nou, dit gat meet precies de hoeveelheid spaghetti voor één persoon. Handig, voor als je altijd per ongeluk kookt voor een weeshuis!

Spaghettilepel
Deze, dus!
Spaghettilepel

Fabels

 1. Het is goed om pasta af te spoelen na het koken
  Nee! Daarmee verpest je de pasta. Je spoelt dan namelijk ook de olie weg en daardoor kan de saus zich niet goed binden aan de pasta.
 2. Het water hoeft niet per se te koken
  Jawel! Het kokende water zorgt ervoor dat de pasta niet aan de pan blijft plakken. Dat is ten eerste heel irritant om los te schrapen en ten tweede wordt de smaak er niet beter op wanneer de pasta vastgeplakt is.
 3. Je hoeft geen zout toe te voegen aan het water
  Dit is deels een feit, deels een fabel. Je bent natuurlijk zeker niet verplicht om zout toe te voegen aan het water, maar zonder zout heeft je pasta wel heel weinig smaak. Twee theelepeltjes zout maken al een heel verschil!

Pioppi-dieet

Het Italiaanse Pioppi-dieet is razendpopulair aan het worden in Nederland. Het is vernoemd naar het Italiaanse dorpje Pioppi, dat wordt gezien als één van de gezondste plekken ter wereld. Na de uitzending van Zorg.nu over het dieet kwamen veel vragen binnen; mag je nu wél of niet pasta eten wanneer je dit dieet volgt? De redactie van Zorg.nu zocht het uit.

Foto header: Pixabay

Deel dit artikel