De tuinvlindertelling heeft dit jaar een triest beeld laten zien. De telling wordt elk jaar georganiseerd door de Vlinderstichting, volgens hen is het lang niet voorgekomen dat er zo weinig vlinders in de Nederlandse tuinen zijn gespot.

Normaal gesproken duurt de telling een weekend, maar omdat het dit jaar voor de tiende keer gehouden werd, duurde de telling dit keer tien dagen. Hierdoor kwam het totaal aantal vlinders dit jaar (gelukkig) hoger uit, maar het gemiddelde was een stuk lager. Per tuin zijn dit jaar gemiddeld acht vlinders geteld, vorig jaar waren het er nog vijftien.

Verschillende vlinders

Ook het aantal verschillende vlinders dat gezien is, ligt dit jaar met 3,5 een stuk lager. In 2017 waren dat er nog tussen de zeven en acht. De Vlinderstichting had de opkomst van de vlinders hoger verwacht, omdat vlinders van warmte en droogte houden. Maar door de aanhoudende droogte zijn planten uitgedroogd, waardoor veel vlinders het niet redden. Het kleine koolwitje is het meest geteld, gevolgd door het groot koolwitje. De atalanta werd vorig jaar het meest geteld, maar deze vlinder werd dit jaar een stuk minder vaak gezien. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de extreme hitte van de afgelopen tijd.

In Wild in Nederland legt Luc Enting uit welke vlinders er allemaal te zien zijn in Nederlandse tuinen en wat je kunt doen om er zo veel mogelijk in je tuin te kunnen spotten.


Foto: Vincent van Zalinge

Deel dit artikel