Op 9 mei promoveerde dr. Ad van Liempt aan de Rijksuniversiteit Groningen met de historische biografie Gemmeker de kampcommandant van Westerbok. Deze biografie werd niet alleen wetenschappelijk gelauwerd, ook in de boekhandel en in de pers oogst het boek veel lof. Er zijn echter ook kritische geluiden.

Zo publiceert dr. Rudolf Dekker half september een onderzoek getiteld Plagiaat, nivellering en de Tweede Wereldoorlog, waarin hij de promotie van dr Ad van Liempt als casestudy gebruikt. In dr Kelder en Co vertelt dr. Dekker over dit onderzoek.

Populisme op zijn best

De jonge doctor van deze week promoveerde aan Cambridge. In haar proefschrift onderzoekt Léonie de Jonge waarom rechts-populitische partijen met een anti-immigratie agenda in bepaalde gebieden succes hebben en in andere niet. Ze keer daarbij vooral naar België en Luemburg. Waarom is er wel een succesvolle partij Vlaams belang, maar kent Wallonië geen evenknie?

Romantici en revolutionairen

Hysterische beleving van emoties, vaderlandsliefde tot op het bot en radicale breuklijnen met vastgeroeste ideeën. De verlichting is een ondergewaardeerd tijdvak, niet alleen in de vaderlandse geschiedenis maar ook in de literatuur. En dat terwijl het wel een periode is waarin onze democratie gevormd werd, de vrouwenemancipatie een grote vlucht nam en de roman en het tijdschrift geboren werden. Professor Lotte Jensen beschreef de literatuurgeschiedenis van deze periode en praat dr Kelder bij.

Dit en meer in de uitzending van zaterdag 31 augustus 2019 tussen 13.00 en 14.00 uur naar NPO Radio 1.

dr Kelder en Co


Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 op NPO Radio 1. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Deel dit artikel