Iedereen een prik, het blijkt lastiger dan het klinkt. De vaccinatiestrategie strandt in de bureaucratie en centrale regie ontbreekt. En dan is er nog de strijd tussen de EU en AstraZeneca. Farmaceuten zijn oppermachtig en dat moet anders, meent ook professor Carin Uyl. 

Is er een rol weggelegd voor het kleine Nederland om dit proces te veranderen? Met de Europese toezichthouder binnen de grenzen zitten we in ieder geval sneller aan tafel.

Verder in dr Kelder en Co: 

Knutselen met plantjes: mag sneller!

Knutselen met het DNA van planten om op een snelle manier betere gewassen te krijgen. Het kan, het gebeurt maar deze gewassen worden maar heel moeizaam toegelaten tot de Europese markt. Jonge dr. Ruth Mampuys constateert dat de discussie hierover keer op keer verzandt. Ze pleit voor repolitisering van het onderwerp: Politici moeten het voortouw nemen om meer vaart te krijgen in dit dossier.

Crisis en catastrofe: wat leren we aan de 19e eeuw?

Rampen, crisis en pandemieën, ze zijn van alle tijden. Hoe gingen wij in de 19e eeuw met rampspoed om en welke lessen kunnen we nu trekken uit het verleden. Zo zijn historici niet verbaasd over het uitbreken van rellen en was er in de 19e eeuw een betere acceptatie van de dood. Literatuurhistoricus Lotte Jensen stelde, samen met een heel team historici, een kloek boek over samen rampen en catastrofes uit vroeger tijden.

dr Kelder en Co, zaterdag 30 januari 2021, 13.00 – 14.00 uur, NPO Radio 1

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Carin Uyl-De Groot, dr. Ruth Mampuys, prof. dr. Lotte Jensen

Meer dr Kelder en Co

Deel dit artikel