Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live op NPO Radio 1 vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur. 

Nu uitdelen ten koste van later?

Hosanna! Het gaat fantastisch met de economie en iedereen gaat er in koopkracht op vooruit. Toch is er ook stevige kritiek op dat vlak: de overheid strooit met geld en dat is op de lange termijn niet houdbaar. Professor Bas Jacobs, econoom aan de Erasmus School of Economics voert een goed gesprek over het houdbaarheidssaldo. Hoe houden we de verzorgingsstaat op peil? Geeft het kabinet nu te veel geld uit en krijgen we in de toekomst de deksel op de neus?

→ Luister terug: nu uitdelen ten koste van later?

Van designerbaby tot modern family

Wie denkt dat voortplanting iets is van tussen de lakens, is hopeloos ouderwets. In het lab kan steeds meer, van kunstmatig bevruchten tot babymuizen maken uit staartcellen. Professor Annelies Bredenoord, medische ethiek UMCU, licht toe welke ethische vragen we moeten beantwoorden om op een verantwoorde manier met deze technieken om te gaan. Mag alles wat kan? Welke impact heeft technologie op het moderne gezin, dat lang niet meer alleen uit een mannetje een vrouwtje en een baby bestaat.

→ Luister terug: een baby uit het laboratorium

De jonge doctor: Opereren ja of nee?

Niet ieders leven wordt beter van een operatie. Zeker voor mensen op leeftijd kan een operatie bij darm- of alvleesklierkanker zo ingrijpend zijn dat de kwaliteit van leven drastisch verslechterd. Moet je dan wel opereren? Dr. Noralie Geessink promoveerde op de vraag hoe mensen deze ingewikkelde beslissing kunnen nemen. In dr Kelder en Co verdedigt zij haar proefschrift nogmaals.

→ Luister terug: opereren of niet?

Jaap van Zweden

Jaap van Zweden is de best betaalde dirigent ter wereld en begon deze week aan zijn nieuwe baan als Music Director bij het New York Philharmonic Orchestra. Een prachtige functie bij een prestigieus orkest. Toch staat ons eigen Koninklijk Concertgebouworkest beter aangeschreven. Dan moet Jaap dus voor het geld vertrokken zijn. Het is een vraag die ongetwijfeld door ieders hoofd heeft gespeeld.

→ In de rubriek De ongestelde vraag: Doet Jaap van Zweden het voor de centen?

Deel dit artikel